Expo over de eerste vrouwelijke contractarbeider van India naar Suriname


Reciting Footsteps of a Female Migrant: Soerdie

In de Koninklijke Bibliotheek (KB) is tot 14 juli 2024 de tentoonstelling Reciting Footsteps of a Female Migrant: Soerdie te zien. Deze tentoonstelling belicht het leven van Soerdie, welke volgens de conservator, de eerste vrouw geweest moet zijn die in 1868 als contractarbeider van India naar Suriname migreerde.

Kunstenaar en onderzoeker Sarojini Lewis creëerde de tentoonstelling op basis van haar onderzoek in de zeldzame collecties van de KB. De tentoonstelling omvat fotowerken, gedrukt op textiel, die Lewis maakte op locaties in Suriname, waaronder voormalige plantages. Deze foto’s worden gecombineerd met afbeeldingen van documenten en boeken die ze tijdens haar onderzoek gebruikte.

Een blik op migratie en koloniale geschiedenis

Lewis’ werk verkent thema’s als migratie, koloniale geschiedenis en de persoonlijke ervaringen van vrouwen in een door mannen gedomineerde samenleving. Ze reconstrueert Soerdies leven op basis van de weinige bewaard gebleven gegevens en verbindt haar verhaal met de geschiedenis van haar eigen Hindostaanse voorouders.

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om zich te verplaatsen in de diverse aspecten van de koloniale geschiedenis van Suriname. Het benadrukt de harde realiteit van het leven als contractarbeider en de kracht en veerkracht van vrouwen zoals Soerdie.

Een multidisciplinair kunstproject

Naast de foto’s omvat de tentoonstelling ook korte videofragmenten waarin Lewis rituelen uitvoert als helingsproces. Ze combineert dit met haar eigen ervaringen op de plantages, waar ze de sporen van het verleden voelde.

  • Datum: tot 14 juli 2024
  • Locatie: Koninklijke Bibliotheek (KB), Den Haag
  • Toegang: Gratis

Meer informatie:

Website KB: https://www.kb.nl/
Website Sarojini Lewis: https://www.sarojinilewis.com/projects/


Plaats een reactie