Overlijdensakten Suriname (1846-1915)


Veel dank aan de vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat wij nu digitaal kunnen zoeken naar overlijdens in Suriname van 1846-1915!

Zoek hier naar overlijdens en geboorten in Suriname

De overlijdensakten van Suriname zijn toegevoegd aan de groeiende database van de Burgerlijke Stand die op de website van het Nationaal Archief Suriname te raadplegen is. Eerder waren de geboorteakten van Paramaribo (1828-1921) reeds beschikbaar gesteld.

De overlijdensakten van Paramaribo (1858-1915) en van de districten (1846-1880) zijn een welkome aanvulling voor onderzoek naar voorouders die o.a. uit India en China kwamen of zij die tijdens de periode van Staatstoezicht in Suriname zijn overleden.

Hoe zoek je naar Surinaamse overlijdensakten?

  1. Ga naar de website van het Nationaal Archief Suriname: https://nationaalarchief.sr/
  2. Ga naar het menu en kies: Onderzoek > Personen > Burgerlijke Stand (of klik hier)

Je bent aangekomen bij het zoekscherm. Hier zijn momenteel data van geboorten en overlijdens te vinden, maar niet alles.. Dit is een groeiende database.

Staat de akte die je zoekt er niet in? Kom over een tijd weer terug
en help in de tussentijd mee om de akten over te typen. Meld je aan via: www.ru.nl/hdsc

Zoeken in de database

  1. Voer een specifieke voor- en achternaam in of zoek op familienaam. Houd rekening met schrijfvarianten of spellingsfouten.
  2. Druk op ‘Uitgebreid zoeken’
  3. Vink het vakje ‘overlijdensakte’ aan
  4. Druk op ‘Zoeken’

Je ziet nu alle resultaten voor deze naam. Je kunt de resultaten eventueel verder verfijnen door ‘rol’ te selecteren en ‘overledene’ te kiezen.

Heb je een overlijden gevonden klik dan op de naam van de persoon om naar de vermelding te gaan.

De overlijdensakte bekijken

Klik op ‘bekijk akte’ om de overlijdensakte te vergroten of op ‘Download scan’ om te downloaden.

De akte opent zich nu in een venster.

Hier kun je inzoomen, roteren, bijsnijden, kleurinstellingen aanpassen en meer. Als je hier een uitgebreidere tutorial over deze functionaliteiten wilt hebben, laat dan een reactie achter.

In dit voorbeeld zien wij de uit China afkomstige heer Tai-Apin die de echtgenote was van Sunkulea 663/B. De overlijdensakte onthult de naam van zijn ouders, namelijk Tai-Lam-Sam en Atjo. Met deze informatie zijn we een generatie verder gekomen in de stamboom van de familie Tai-Apin welke weer verwant is aan mijn familie.

Ik wens u vele nieuwe ontdekkingen toe!

De Historische Database van Suriname en de Cariben (HDSC) zet zich sinds 2017 in om de archieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen online toegankelijk te maken. De HDSC is een samenwerkingsverband van de nationale archieven van Suriname, Curaçao en Nederland, de Anton de Kom universiteit van Suriname, de Universiteit van Curaçao en de Radboud Universiteit en vrijwillige deelnemers in Nederland, Suriname en de Antillen. Het project wordt gecoördineerd vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen en mogelijk gemaakt met steun van PDI-SSH, de Gerda Henkel Stiftung, RICH en CLARIAH.

Voor meer informatie, zie het persbericht van het NAS hier.

Doe mee met het digitaal ontsluiten van nog meer akten van de Burgerlijke Stand. Je kunt dat vanuit huis doen. Meld je aan via: www.ru.nl/hdsc

Ging het iets te snel? Ik heb een video gemaakt waarin ik alle stappen laat zien.


Eén reactie op “Overlijdensakten Suriname (1846-1915)”

  1. Dank!

    Mw. I.M. Azimullah

    On Tue, 16 Apr 2024, 19:47 Surinaamse Genealogie, Familiegeschiedenis en

Plaats een reactie