Madeirezen in Suriname

Ik stuitte op de website van het regionaal archief en openbare bibliotheek van Madeira (Arquivo Regional e Biblioteca Publica da Madeira) die interessante informatie bevat over Madeirezen die o.a. naar Suriname zijn vertrokken. Wellicht kom je gegevens van je voorouders tegen of kan je een beter beeld schetsen van de komst van deze groep naar Suriname. Het is in ieder geval het delen waard.

Aan de hand van een voorbeeld laat ik zien hoe de website werkt. Gezien de website in het Portugees is, heb ik hieronder een korte vertaling gemaakt van de belangrijkste termen. Vergeef me als ik fouten heb gemaakt, mijn Portugees is wat roestig..

Op de site zijn er verschillende databases te vinden, waaronder;

De eerste drie zijn interessant met name de laatste, Paspoorten.

In deze database kan je zoeken op de volgende gegevens:

 • Requerente (aanvrager van het paspoort):
 • Cônjuge (naam van de echtgenote):
 • Naturalidade (nationaliteit):
 • Destino (bestemming):
 • Ano (jaar van aanvraag):
 • Mês (maand van aanvraag):
 • Caixa (register):
 • N. Processo (nummer aanvraag):
 • N. Passaporte (paspoortnummer):
 • Data Baptismo (doopdatum):
 • Pai Requerente (vadersnaam):
 • Mãe Requerente (moedersnaam):
 • Pai Cônjuge (vadersnaam echtgenote):
 • Mãe Cônjuge (moedersnaam echtgenote)

Hoewel het zoeken op naam het meest voor de hand liggend is, begin ik bij dit soort databases toch vaak met een brede zoekopdracht. Ik vul bij destino (bestemming) Suriname  in en druk op pesquisar (zoeken).

Tip: zoek ook op ‘tussenbestemmingen’ als Demerara, Georgetown-Demerara, Holanda, West Indies.

Als je naar beneden scrolt zie je dat er 80 resultaten zijn.  Ik sorteer de resultaten oplopend op jaar (ano) en zie als eerste José de Caires Camacho staan. José heeft ergens in het jaar 1878 een paspoort aangevraagd om naar Suriname af te reizen. Hij kwam uit Caniço, een stad in de gemeente Santa Cruz op het eiland Madeira.

Als we de regel volgen en op het pijltje klikken zien we meer informatie. Onder het kopje obs (noten) staat het volgende:  Estado civil: casado. Súbdito holandês (foi naturalizado). Residente na freguesia de Santa Luzia. O requerente já havia requerido passaporte de Demerara para a Madeira em 17-06-1878. Destino é Suriname via Demerara. 

Vertaling
Burgerlijke staat: gehuwd. Nederlandse onderdaan (genaturaliseerd). Inwoner van de gemeente Santa Luzia (DK: in Madeira). De aanvrager had ook een paspoortaanvraag gedaan om van Demerara naar Madeira te reizen op 17 juni 1878. Bestemming is Suriname via Demerara.

Met deze ene zoekopdracht weten we al aardig wat over José. Gebruik andere bronnen om een volledig beeld te reconstrueren. Het feit dat in deze database een paspoortaanvraag uit 1878 te vinden is, wil niet zeggen dat hij nooit eerder in Suriname geweest is.

Bezoek de website van het Arquivo Regional e Biblioteca Publica da Madeira

Meer onderzoeken?

“Familiebericht”. “Surinaamsche courant en Gouvernements advertentie blad”. Paramaribo, 18-05-1878. Geraadpleegd op Delpher op 08-03-2019, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011194750:mpeg21:a0002

Advertentie

5 gedachtes over “Madeirezen in Suriname

 1. Ik had deze website al eerder geraadpleegd en na je bovenstaande post heb ik het weer geprobeerd.

  Of mijn voorouders komen niet voor op die website of ik weet niet hoe ik de zoekopdracht moet uitvoeren, want ik krijg altijd 0 (nul) hits op mijn zoekopdrachten. Ik vul zoveel als mogelijk de velden in en toch niets.

  De pagina heeft overigens een Translate button, maar de ellende daarmee is dat je het bij iedere zoekopdracht opnieuw moet instellen.

 2. Denie, Domingo was 11 jaar oud toen hij in 1863 met zijn ouders naar Suriname ging. De ouders waren Valentím Rodrigues en zijn vrouw, Maria Augusta Da Silva en ze hadden hun 4 kinderen bij zich. Naast Domingo waren er nog Leopold, Leopoldina en Isabella Rodrigues.

 3. Hi Sonja, ik ben benieuwd over welke Isabella Rodrigues jij het hebt, de naam Leopoldina komt ook voor in een akte die ik heb maar die heeft wel een andere achternaam. Mijn Isabella is geboren in Madeira in 1862. Hebben we het over dezelfde Isabella?

 4. Hi Dejavu, ik denk wel dat we het over dezelfde personen hebben. Jij en ik stammen 100% zeker weten allebei uit dezelfde Rodrigues-voorvader. Als je dit verder wilt voortzetten, stur me dan een berichtje via sonmarro@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s