Clarence Breeveld volgt slavenroute voorouders in docu Katibo yeye (volledige film)

Katibo yeye (de geest van de slavernij) is een documentaire (2003) van Frank Zichem die u gezien moet hebben! Hier de volledige film. Duur: 60 minuten.

Op de vraag of ik de video mag delen, zegt de heer Zichem “jazeker, het is voor een ieder”.  

Katibo Ye Ye van Frank Zichem op Vimeo.

De in Suriname geboren, in Nederland wonende Clarence Breeveld wil graag de plekken bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Samen met regisseur Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond. Breeveld is zichtbaar aangeslagen bij de zompige kerkers en de ‘door of no return’ van Cape Coast Castle. De ontmoeting met de ‘sleuteldrager’ van de machtige Ashantikoning verloopt ook niet zonder emoties. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over eindpunt Suriname. De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek. Zelfs de stoere Korsah is nu ontroerd. De wonden van de slavernij zijn bij lange na niet geheeld.

Regie: Frank Zichem. Productie: Interakt voor de RVU. Producent: René Mendel. Nederland/Suriname/Ghana, 2003, video, 60 min.

Advertentie

Een gedachte over “Clarence Breeveld volgt slavenroute voorouders in docu Katibo yeye (volledige film)

  1. Met heel verl interesse gekeken en geluisterd, maar vooral met veel emotie. Het doet nog steeds pijn en ik voel nog steeds veel afkeer. Ik ben altijd trots op mijn afkomst en zwarte huidkleur geweest en dat zal ook zo blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s