Start digitalisering volkstelling 1921


Goed nieuws! In januari start ik met het digitaliseren van de naamklappers op de volkstelling Suriname van 1921.

Volkstelling 1921
De eerste algemene volkstelling van Suriname stamt uit het jaar 1921 en is een bevolkingsregistratie ‘gehouden naar den toestand dier bevolking te middernacht tusschen 31 juli en 1 augustus 1921’ die zich beperkte tot de ‘woonbevolking’ – het gecultiveerde gedeelte van Suriname. Bosnegers en Indianen in stamverband bleven buiten de registratie evenals het merendeel van de bewoners van geïmproviseerde optrekjes in de periferie van huizen (stoep- of erfbewoners). [NL-HaNA, Suriname/Eerste Algemene Volkstelling, 2.10.19.01]

De volkstelling is te raadplegen in het Nationaal Archief te Den Haag. Toegangsnummer 2.10.19.01.

Nut van dit archiefstuk
De volkstelling is een zeer belangrijk archief in de Surinaamse genealogie. Dit omdat het een brug slaat tussen het emancipatie- en manumissieregister en de gegevens die men doorgaans uit eigen onderzoek bij familie en bekenden heeft verkregen (data van grootouders en of ouders). De gegevens uit de volkstelling bieden exacte data (hoewel dit enkele gevallen niet klopt) om gezinsverbanden samen te stellen, religie te achterhalen en wellicht het meest belangrijke om exacte geboortedata en geboorteplaats te achterhalen.

Met deze geboortedata kan de geboorteakte worden gelicht en is in ieder geval moedersnaam te onderzoeken. Als u geluk heeft staan er in de marges vermeldingen van huwelijk, erkenning, overlijden of andere aanwijzingen geschreven.

Waar gaat het precies om?
Het raadplegen van de volkstelling is een doorn in het oog voor ieder die dit raadpleegt. Dit komt doordat de kaartenbakken gesorteerd zijn op letter, maar binnen een letter niet op alfabetische volgorde. Bent u dus opzoek naar alle kaarten van één familienaam, dan bent u ruim 3 uur bezig (Het zoeken in 1 kaartenbak incl. het noteren van initialen, straatnaam of vestigingsplaats, kring en lijstnummers neemt gemiddeld 1 uur per kaartenbak in beslag).

Als u een Hindoestaanse of Indonesische naam zoekt met de letter S dan heeft u extra pech, u bent dan ruim 10 uur bezig met het doorzoeken van alle kaartenbakken met de letter S. Dit puur en alleen doordat de kaartenbakken niet meer op alfabetische volgorde liggen. Het Nationaal Archief te Den Haag, die de archiefstukken ter beschikking stelt, heeft hier in al de jaren helaas geen tijd voor vrij gemaakt om dit te ordenen.

Concrete stappen zijn er naar mijn weten door niemand gemaakt. Vandaar dat ik de eerste stap zet.

Wat ga ik doen?
Ik ga een index maken van alle’ familiekaarten’. Ik volg de indeling die het archief kent en begin met de groep ‘Europeanen, negers, Chinezen en mengvormen’. Deze groep telt 59 kaartenbakken exclusief 3 supplement kaartenbakken.

Vervolgens doen wij de groep Hindoestanen en Indonesiërs aan. Deze groep telt 43 kaartenbakken.

Let op! De index betreft de toegang tot de volkstelling. Het is alsnog nodig om naar het Nationaal Archief te gaan om de daadwerkelijke volkstelling op microfiche te raadplegen. Maar het scheelt u uren voorbereidend werk. Vanuit uw eigen woonkamer kunt u straks online beginnen met vooronderzoek.

In totaal worden ca. 105.000 kaarten vastgelegd en gedigitaliseerd door mijzelf en vrijwilligers die de behoefte aan een index hebben, mijn werk een warm hart toedragen en mensen die zich inzetten voor het digitaliseren van archiefstukken.

Het project zal naar verwachting in het 3e kwartaal van 2009 afgerond zijn. De index zal gefaseerd te raadplegen zijn op deze website.

De snelheid van oplevering wordt bepaald door het aantal vrijwilligers die dit project ondersteunen. Dus heeft u een computer en internet en wilt u meehelpen, meld u dan aan als vrijwilliger door een email te sturen naar denie@live.nl.

Wilt u niet digitaliseren, maar wel een financiele bijdrage aan het project leveren stuurt u dan een mailtje naar denie@live.nl voor nadere informatie.

Naast het project doe ik nog steeds betaald onderzoek voor derden in de volkstelling Suriname 1921. Heeft u dus geen tijd of wilt u het onderzoek uitbesteden neemt u dan contact met mij.


3 reacties op “Start digitalisering volkstelling 1921”

  1. Wat een geweldig initiatief! Mijn vrouw heeft een jaar of wat geleden al uren gezocht in die dozen in het NA….door tijdgebrek zijn we daarmee nog steeds niet klaar!
    Hartelijk dank voor dit goede voornemen waar zovelen straks veel profijt van zullen hebben!

  2. Vandaag deze fantastische website gevonden..Ik wilde graag een stamboom maken van mijn familie naam.Rampersad.

    Mijn complimenten voor deze website..

    Groet
    J .Rampersad

Plaats een reactie