Besmet of suspect geoordeelde vrije personen en slaven (Paramaribo, 1835)

Procureur generaal, Phillipus de Kanter deed op 13 maart1835 te Paramaribo, verslag van een onderzoek naar van lepra verdachte personen. Deze personen woonden allen in het tweede gedeelte van wijk D.

Tot zijn treurnis leverde hij een lijst aan met 29 mensen die besmet waren bevonden. Twee slaafgemaakten; Aga van Bessie van Castilho en Elisabeth van Francina Elisabeth Ijsendoorn, waren t.t.v. zijn schrijven reeds overgebracht naar ’s landsgrond Bonifacius. De overige personen op de lijst waren vrije (gekleurde) personen.

Extract uit het overzicht van besmette personen (1835)

In het huis aan de Fredericistraat nr. 48 woonde de familie Louzada. Dit gezin werd zwaar geraakt. Drie personen werden allen besmet verklaard; Isaac Baruch Louzada, Joseph Baruch Louzada en Aron Baruch Louzada.

Ook aan de Pontenwerfstraat (thans Anton de Komstraat) ging de ‘ziekte der melaatschheid’ flink tekeer; acht van de in totaal 29 besmette personen woonden in deze straat; Charlotte Day, Susanna Kuhn, Willem Gerritse, Frans van Ommeren, Louis Etteling, Willem Meijne, Helena de Heij en de eerder genoemde slaafgemaakte Aga van Castilho.

Ik heb de gegevens overgenomen en zal deze voorzien van aanvullende informatie. De lijst is hier te bekijken. Het verslag van De Kanter is hieronder te lezen.

Toegang 1.05.08.02, inv. 10

6 gedachtes over “Besmet of suspect geoordeelde vrije personen en slaven (Paramaribo, 1835)

 1. Interessante informatie. Zo kunnen we de woon- en leefsituatie van onze voorouders stukje bij beetje achterhalen en ons een beter beeld vormen van wat voor hen de realitiet was.

  Pas rond 1940 werd er een succesvol medicament tegen Lepra gevonden en werd het issoleren van de besmette personen steeds minder noodzakelijk.

  In de 1921 Volkstelling zie je soms de informatie van één of soms meerdere familieleden staan in de gezinskaart en dan in de kolom opmerkingen de vermelding dat de betreffende persoon in een leprozerie vertoefde toen de telling gedaan werd.

  De gezinskaarten werden in 1921 door de bewoner (of een kennis als de bewoner het schrijven niet machtig was) ingevuld en op gegeven moment werd er een controle uitgeveord door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

  Sommige ambtenaren haalden de gegevens van zo een besmet persoon dan door. Sommigen lieten het staan maar maakten de opmerking dat de persoon in een leprozerie woonachtig was en signeerden het met BS (voor Burgerlijke Stand)

 2. Dankuwel voor de info!

  On Tue, 19 Apr 2022, 19:50 Surinaamse Genealogie, Familiegeschiedenis en

 3. LS, Hiermee wil ik Deni bedanken voor deze en voorgaande informatie. Wat ben ik blij dat hij blijkbaar tijd nog moeite spaart om gegevens uit het verleden toegankelijk te maken en met ons te delen. Ik lees ze steeds gretig. Nogmaals hartelijk dank daarvoor. Vriendelijke groet, Maritza Vries

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s