Slavenregisters per 1 juli 2018 online en Studiezaal CBG dicht

Op 1 juli 2018 zal de nieuwe database met Surinaamse slavenregisters worden gelanceerd. Op de website van het Nationaal Archief Nederland (www.nationaalarchief.nl)* en die van Suriname (www.nationaalarchief.sr) zal de data geraadpleegd kunnen worden.

De registers bevatten data van ongeveer 80.000 totslaafgemaakten die in de periode van 1830 tot de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname leefden.

Vele handen
Vorig jaar begonnen initiatiefnemers Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) met een crowdfunding en het werven van vrijwilligers. In de afgelopen anderhalf jaar hebben bijna 1500 vrijwilligers, donateurs en supporters in Nederland en in Suriname meegewerkt aan het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Ze brachten het geld bij elkaar en hebben in hoog tempo alle registers ingevoerd. Het Nationaal Archief heeft gezorgd dat alle gegevens ook digitaal toegankelijk zijn.

Samenvoeging websites Nationaal Archief
*Het Nationaal Archief gaat de huidige twee websites nationaalarchief.nl en gahetna.nl fuseren tot één website: http://www.nationaalarchief.nl. Voor het zoeken in de collectie en het reserveren van archiefstukken blijft gahetna.nl tot medio 2018 in de lucht.

Tour Studiezaal C.B.G.
Per 1 juli 2018 gaat ook de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie dicht. In onderstaande video laat ik de studiezaal zien tijdens mijn laatste bezoek.

Zie de website van MyHeritage voor een video waarin ik de onderzoeksresultaten met Clarence Seedorf deel.

Nog meer digitale bronnen
Alle microfiches zijn tot 1 juli in de Bronnenzaal te bekijken. Van de meerderheid van deze bronnen is inmiddels een digitaal alternatief voorhanden op de website van het Nationaal Archief in Den Haag en het Nationaal Archief in Paramaribo. De microfiches waar nog geen digitaal alternatief van beschikbaar is, zullen door het Nationaal Archief in Den Haag worden gedigitaliseerd. In de tussentijd zijn de nog niet digitaal beschikbare Surinaamse microfiches via de studiezaal van het Nationaal Archief in te zien. Deze bronnen zijn aan te vragen via de informatiebalie van het Nationaal Archief.

Lees ook: 3 dingen die je moet weten over de slavenregisters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s