Esther Pinto

In de journalen van de Gouverneur ontdekte ik de treurige omstandigheden waarin Esther Pinto, weduwe van Daniel Fernandes haar laatste dagen moest slijten. Op 103-jarige leeftijd moest ze noodgedwongen aankloppen  bij de Administrateur van Financiën, omdat ze niet langer in haar eigen levensonderhoud kon voorzien. De administrateur schreef namens haar (ze was het schrijven niet machtig) de Gouverneur aan om dagelijks een maaltijd af te halen bij het hospitaal. Hetzij door haar zelf of een gemachtigde. De regeling zou gelden tot opzegging of bij overlijden.

Gouverneur-Generaal der Nederlandse West-Indische Bezittingen 48 en 266

Het verzoek werd ingewilligd.

[..[Goed gevonden en verstaan – Aan de Administateur van Financien bij extract dezer te kennen geven dat de opgemelde weduwe tot geheele verzorging in het hospitaal alw(aar) zoude kunnen worden opgenomen, doch dat zij daartoe niet mog(t) genegen zijn, zij als dan dagelijks een gewone portie voedsel uit het hospitaal zal kunnen verkrijgen[..]

De Gouverneur bood Esther ook de mogelijkheid om ter verzorging opgenomen te worden in het hospitaal. Mocht zij dit niet willen dan ging hij ook akkoord met het dagelijks verstrekken van een pond brood en een volle portie soep of ander eten ter afwisseling.

Esther overleed een halfjaar later, op 13 oktober 1842.

“Advertentie”. “Opregte Haarlemsche Courant”. Haarlem, 21-03-1843. Geraadpleegd op Delpher op 29-06-2017, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010518854:mpeg21:a0010

Doelwit van de brand van 1832
Marten Douwes Teenstra deed in zijn publicatie De negerslaven in de kolonie Suriname (1842), uitvoerig verslag van het proces tegen Cojo, Mentor, Present, Frederik en Christiaan die betrokken waren bij de grote brand van 1832. In zijn verslag is te lezen dat het huis waar de weduwe Fernandes woonde (Keizerstraat 40), het doelwit was van brandstichting, was het niet dat Present er regelmatig zijn tabak en drank haalde en het huis wilde sparen. Cojo was het hier niet mee eens en de twee kregen woorden. De rest is geschiedenis.

Advertentie

2 gedachtes over “Esther Pinto

  1. Ik zie dat het cijfer 1 is weggevallen in mijn bericht. Dank voor de verbetering! Ik zal haar werkelijke leeftijd proberen te achterhalen. Er staan vaker fouten in de kranten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s