3 dingen die je moet weten over de slavenregisters

Volgend op mijn eerdere bericht over de digitalisering van de slavenregisters, in deze blog 3 dingen die je moet weten over deze boeken.

1.  Waarom zijn de slavenregisters in het leven geroepen?

Voornamelijk om smokkelhandel en inkomstenverlies tegen te gaan.
Tijdens de Engelse bezetting (1804-1816) werd in 1814 de Nederlandse handel van slaven uit Afrika verboden. Hierdoor steeg de vraag naar slaven en ging de prijs flink omhoog. Hoewel de aanvoer van slaven uit Afrika verboden was,  kon men wel slaven binnen het Caraïbisch gebied in- en uitvoeren.  Dit werkte smokkelhandel in de hand. Via allerlei wegen wisten slavenhalers toch Afrikaanse slaven het Caraïbisch gebied binnen te smokkelen en legaal naar Suriname te voeren.  Om de smokkelhandel tegen te gaan en geen inkomstenverlies (belasting over slaven) te lijden moesten alle slaven nog nauwkeuriger worden geregistreerd, ergo de invoering van de slavenregisters (1826).

2. Welke gegevens zijn er in de slavenregisters te vinden?

Voor de stamboomonderzoeker en wetenschapper belangrijke informatie
Onderstaande gegevens zijn o.a. te vinden. Het kwam echter ook voor dat sommige velden zoals leeftijd of ‘aangifte der mutatiën’ niet ingevuld werden.

  • Slavennaam
  • Geslacht (m/v/j/m)
  • Ouderdom (geschat of bekend)
  • Opmerkingen (hier zijn waardevolle verwijzingen naar transporten, verervingen, ruilingen of manumissies in te vinden. Volg deze sporen voor meer informatie)
  • Datum van aangifte der mutatien (bv. datum van verkrijging of aankoop)
  • Vermeerdering of vermindering (geboorte of overlijden)
  • Moedersnaam (deze kolom komt niet voor in de registers van 1830. In tegenstelling tot 1830 bieden de latere jaren soms ook de naam van de  moeder (indien bekend)).
Slavenregister van Hendrik Goudman anno 1830. Denie Kasan

Slavenregister van Hendrik Goudman anno 1830

De registers bieden een overzicht van zowel de particuliere als plantageslaven over de periode van 1830-1863. Er zijn mogelijk enkele hiaten.

3. Waar kan ik de slavenregisters raadplegen?

In Suriname en Nederland.
De originele registers bevinden zich in het Nationaal Archief in Paramaribo. Bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag zijn in ieder geval de slavenregisters van 1830 op microfiche te raadplegen (zelfbedieningskast 13). U moet nu dus (nog) fysiek naar de archieven toe om de registers in te zien.

Digitaliseringsproject en crowdfunding

Om het voor iedereen mogelijk te maken de registers in digitale vorm online te doorzoeken is het project Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar gestart onder leiding van Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen in samen werking met Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, de nationale archieven in beide landen en organisaties zoals de Stichting voor Surinaamse genealogie.

U kunt bijdragen aan dit project

Er is een fondsenwervingsactie opgezet waarbij een ieder financieel kan bijdragen om het project mogelijk te maken. De doelstelling is € 25.000 bijeen te krijgen om het project te financieren. Vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds is er reeds € 40.000 geschonken aan de Stichting voor Surinaamse genealogie voor dit project.

U kunt ook helpen met het overtypen van de registers. Aanmelden kan via de website van de Radboud Universiteit.

Startbijeenkomst

Afgelopen maandag is het project in het Bijlmerpark theater van start gegaan. Sprekers waren Coen van Galen, Noraly Beyer, Ernestine Comvalius (Bijlmer Park Theater / Netwerk Slavernijverleden) en Antoin Deul (NiNsee). De muzikale omlijsting werd verzorgd door Black Harmony.

Meer lezen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s