Laatste archieven keren terug naar Suriname


Nieuwsbericht Nationaal archief, 13 jan 2017:

Minister Jet Bussemaker en algemeen rijksarchivaris Marens Engelhard overhandigen donderdag 19 januari de laatste archiefdoos aan Rita Tjien-Fooh, directeur Nationaal Archief Suriname. Met deze symbolische handeling markeren zij de afronding van het project Teruggave Archieven Suriname.

5,5 miljoen scans Surinaams archief

Met het project Teruggave Archieven Suriname heeft het Nationaal Archief 800 meter Surinaams archief gedigitaliseerd. De ruim 5,5 miljoen scans zijn via gahetna.nl voor iedereen beschikbaar. 250 meter archieven zijn al terug naar Suriname verscheept en de laatste 550 meter staan klaar voor verzending naar het Nationaal Archief Suriname. Maurits Hassankhan, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken van Suriname: “In Suriname leeft sterk de gedachte dat met deze archieven het historisch geheugen terugkeert naar Suriname.”

Surinaamse archieven in Nederland

Tussen 1916 en 1975 zijn de archieven van Suriname naar Nederland gebracht. De Surinaamse archieven vertellen het verhaal van de koloniale relatie met Nederland. Een geschiedenis die ruim drie eeuwen duurde. De stukken dateren van 1667 tot 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk wordt.
Zowel de slechte staat van het materiaal als het ontbreken van een goede bewaarplaats in Suriname is de reden dat de 40 archiefcollecties in Nederland worden bewaard. De archieven zijn overigens altijd eigendom van Suriname gebleven. In 2009 wordt het verzoek van Suriname ingewilligd de archieven terug te brengen naar de plek waar ze zijn gevormd en thuishoren.

Project Teruggave Archieven Suriname

Voordat de archieven terug naar Suriname kunnen, moeten beide partners aan een aantal voorwaarden voldoen. Suriname bouwt een geschikt archiefgebouw, moderniseert de archiefwet en leidt personeel op. Nederland wil de collectie behouden voor de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland en het (Nederlandse) onderzoeksveld. Daarom wordt besloten het complete archief te digitaliseren en het project Teruggave Archieven Suriname te starten. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bijgedragen aan het project.

Belangrijke archieven

Onder de 40 gedigitaliseerde archieven bevindt zich het archief van de Gouverneur van Suriname, Kabinet (1951-1975). Dit is een belangrijk archief omdat er veel over (de aanloop naar) de onafhankelijkheid van Suriname in te vinden is. De laatste Gouverneur van Suriname is Johan Ferrier die in 1975 de eerste president van het onafhankelijke Suriname wordt. Andere belangrijke Surinaamse archieven zijn die van de volkstelling in 1921 en 1950, oude en nieuwe notariële archieven, justitiële archieven en dat van de Nederlandse Portugees-Israëlitische Gemeente.

Symposium Teruggave Archieven Suriname

Ter gelegenheid van de afsluiting van het project organiseert het Nationaal Archief op 19 januari een symposium. Diverse sprekers gaan dieper in op het project Teruggave Archieven Suriname en op de inhoud van de Surinaamse archieven. Zij belichten de verschillende kanten van het archief elk vanuit een ander perspectief. Het symposium is voor iedereen toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich tot 17 januari aanmelden via events@nationaalarchief.nl

Download het programma van het symposium (pdf)


3 reacties op “Laatste archieven keren terug naar Suriname”

  1. Waawwwww wat een mooie geschiedenis.
    Heel erg inspirerend, ik ben ook erg trots op mijn lerares geschiedenis juf Caprino. Ik ben nu 51 jaar en toevallig had ik het een paar dagen geleden over haar. Dhr Breeveld ook bedankt, kippenvel, verdrietig en blij ben ik om dit te mogen ervaren. Dank jullie wel allemaal die hier aan hebben mee gewerkt.

  2. Glad to see that the Suriname see archives have been digitized, presumably in the Netherlands. An these be accessed on-line? If so, where? I had Dutch and naturalized Surinamese ancestors in Suriname and have been unable to find information about them anywhere. Please help.
    Grateful for a response.

Plaats een reactie