Als je geïnteresseerd bent in de (transatlantische) slavernij dan zijn dit de films die je gezien moet hebben.
1) Roots, 1977 (570 minuten) *****
Wie kent deze serie niet. Een verfilming van het boek ‘Roots: The Saga of an American Family’ van Alex Haley. Hoofdrolspeler Kunta Kinte (Levar Burton en John Amos), wordt in Afrika tot slaaf gemaakt en komt in Amerika op een plantage terecht. Hier vervolgen de gruwelijkheden van de slavernij. Niet alleen Toby, zoals Kunta Kinte, is gaan heten, maar ook zijn dochter Kizzy, die een kind kreeg van een plantage-eigenaar moest het aan den lijven ondervinden. Dit kind, George, stond later bekend als Chicken George, vanwege de niet onverdienstelijke kippengevechten waar hij aan deelnam. De kleindochter van George werd de grootmoeder van schrijver Alex Haley.
Op 30 mei dit jaar gaat de remake van Roots in première op History Channel. De 8 uur durende serie is in grote lijnen hetzelfde als het boek en de originele serie, maar wordt dit keer verteld vanuit een hedendaags perspectief. Rollen zijn weggelegd voor o.a: Laurence Fishburne, Forest Whitaker, Mekhi Phifer
2) Amistad, 1997 (152 minuten) ****
Geregisseerd door Steven Spielberg. Met o.a. Morgan Freeman, Anthony Hopkins en Djimon Hounsou.
In Amistad gaat het over het waargebeurde verhaal van een groep ontvoerde Afrikanen die in 1839 bestemd waren voor de slavenhandel in Amerika. Op het slavenschip braken ze zich vrij en dwongen de stuurman koers te zetten naar Afrika. Ze worden echter misleid en komen toch aan in de Amerika. Hier worden ze gevangengezet. Een rechtszaak volgt en krijgt een verrassend einde.
3) 12 years a slave, 2013 (134 minuten) *****
Geregisseerd door Steve McQueen. Met o.a. Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong’o.
Dit waargebeurde verhaal van Solomon Northup laat je niet koud. Een ontwikkelde vrije zwarte man uit New York wordt ten tijde van de slaventijd ontvoerd en in het zuiden verkocht als slaaf. Niemand gelooft dat hij eigenlijk een vrije man is. Northup weet ternauwernood te overleven.
4) Django unchained, 2012 (165 minuten)
Geregisseerd door Quentin Tarantino. Met o.a. Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio
Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.
5) Hoe duur was de suiker, 2013
Geregisseerd door Jean van de Velde. Met o.a. Yootha Wong-Loi-Sing, Gaite Jansen en Benja Bruijning
De verfilming van het boek van Cynthia McLeod. Het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus?
6) Tula: The Revolt, 2013
Geregisseerd door Jeroen Leinders.Met o.a. Obi Abili, Jeroen Willems en Derek de Lint
Film over de leider van de grootste slavenopstand op het eiland Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was. Tula (Obi Abili), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit. Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.
Zijn er andere films die we zeker moeten zien? Laat het weten.
Bronnen: Wikipedia.nl, Moviemeter.nl, YouTube.com
Hi ,,ik ken ook een film ” Drum” van Jamaicaanse oude tijden
Bedankt voor de toevoeging!
Hallo, ik heb bijna alle films gezien behalve Tula, die moet ik nog bekijken.
De serie Underground (2016) moet je zien, veel kijk plezier 😉
Hallo, Ik heb bijna alle films gezien behalve Tula, die moet ik nog bekijken.
Underground (2016) moet je echt zien, veel kijk plezier 😉
Ik denk dat Glory en Lincoln ook aan de lijst toegevoegd kunnen worden.
Dank
Dank voor dit overzicht. Merendeel gezien, maar nog niet alles. Ik wilde je nog attent maken op de film Beloved (1998) met o.a. Oprah Winfrey, Tandiwe Newton, Danny Glover, naar het gelijknamige boek (1987) van Toni Morrison. Het is een psychologische thriller die zich afspeelt in de nadagen van de Amerikaanse slavernij in het leven van een moeder en haar dochters. Bijzondere film, must see.
Dank je Marie-Claire, ik ga het opzoeken!