Historische foto’s basisscholen Suriname

Het Nationaal archief Nederland heeft een fotocollectie van fotograaf Willem van de Pol, waarin mooie foto’s te zien zijn van enkele scholen in de stad en buiten (resp. 1947 en 1955). De foto’s zijn vrijgegeven onder licentie CC-BY-SA.

Heeft u in deze periode zelf op de Hendrikschool, de van Sypensteinschool of Oranjeschool gezeten kijk dan goed naar onderstaande foto’s, wellicht ziet u tevens oude klasgenoten, vrienden of familieleden. Er staan ook foto’s bij van de Sint-Elisabethschool van veraf genomen.

Heeft u wat gevonden laat het weten!
Ik hoop dat er mooie herinneringen naar boven komen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten. Als u ze hergebruikt of opslaat zorg er dan voor dat u de bron erbij vermeldt, te weten: Nationaal Archief, CC-BY-SA.

Veel plezier!

7 gedachtes over “Historische foto’s basisscholen Suriname

 1. Heel mooi die foto’s maar alles voor mijn tijd. In de jaren ’70 ben ik er naar school geweest. De heer Sijlbing als direkteur van de Hendrik school.

 2. Leuk om de foto’s hier zo aan te treffen. Dat hergebruik door de CC-BY-SA (creative commons) licentie is juist ook de bedoeling. Je ziet dat er dan ook nieuwe, betere beschrijvingen worden gemaakt bij de foto’s. Vergelijk de beschrijving van de eerste foto met de originele beschrijving ervan op de site van het Nationaal Archief:

  http://proxy.handle.net/10648/aeb883a8-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

  Bij de beschrijving van de foto zou ik wellicht ook nog even het Nummer Toegang en het Bestanddeelnummer meenemen. In het geval van de eerste foto is dat 2.24.14.02 252-6199. De combinatie van die twee gegevens is een unieke code waarmee de afbeelding geïdentificeerd kan worden.

  Vriendelijke groet,

  Tim de Haan
  Nationaal Archief

 3. Dag Tim, bedankt voor jouw bericht en suggestie.

  Ik vroeg mij af of de vermelding zoals ik die gebruikt hebt, voldoende is. Je zegt “Bij de beschrijving van de foto zou ik wellicht ook nog even het Nummer Toegang en het Bestanddeelnummer meenemen.“, maar is dat verplicht?

  Groet,
  Denie

 4. Dag Denie,

  Bij een CC-BY-SA licentie staat de BY voor naamsvermelding en de SA voor share alike, het onder dezelfde voorwaarden (verder) verspreiden van de afbeelding. Aan de SA voldoe je door bij de afbeelding CC-BY-SA te plaatsen. Daarmee kan een andere bezoeker of gebruiker herkennen dat het om een beeld gaat dat onder een creative commons licentie is vrijgegeven. En dus ook weer verder ge- en herbruikt kan worden.

  Bij de BY voorwaarde, de naamsvermelding, gaat het erom of bij een beeld duidelijk is waar het vandaan komt, wie de maker is. In het stuk geef je aan dat het afbeeldingen van Van de Poll zijn en dat ze uit het Nationaal Archief komen. Dat is dus prima aangegeven. Wat het alleen nog mist is een stap verder. Waar precies uit het Nationaal Archief? Dat gaat niet zo zeer om de verplichting rond de naamsvermelding, die wordt prima toegepast. Alleen wanneer een bezoeker van deze site gaat zoeken op de site van het Nationaal Archief (www.gahetna.nl) op basis van de beschrijving, dan zal het niet gemakkelijk zijn om de ‘originele’ foto te vinden. Die zijn op http://www.gahetna.nl namelijk een stuk summierder beschreven dan ze met de kennis van deze site hier zijn beschreven.

  Via de unieke combinatie 2.24.14.02 20252-6199:

  http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/start/0/tstart/0/q/zoekterm/2.24.14.02%20252-6199/q/commentaar/1

  Is deze afbeelding zo gevonden.

  Kortom het gaat niet zozeer om de verplichting, maar veel meer om het gemakkelijk terug te kunnen herleiden van een afbeelding.

  Groeten,

  Tim de Haan

 5. Wat leuk dat er toch fotografen waren die enkele hele belangrijke shots hebben genomen. Hartverwarmend zijn deze beelden, temeer om de functie die de Bernhardschool heeft gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s