Sabi Yu Rutu Kunstexpo & Symposium 27 juni t/m 1 juli, Paramaribo

Sabi Yu Rutu flyer
Sabi Yu Rutu – Met kunst een kijkje in het verleden
Kunstexpositie en symposium van 27 juni tot en met 1 juli, Paramaribo, Suriname.

Ter gelegenheid van 150 jaar afschaffing van de slavernij organiseert een coalitie van internationale en Surinaamse partners de Sabi Yu Rutu kunstexpositie en symposium.

De Evangelische Broedergemeente in Suriname, de Amerikaanse ngo Ancestors unKnown, de Surinaamse Nationale Commissie Herdenking 150 jaar Keti Koti, de organisatie Naks en het internationale Who.Am.I platform hebben de handen ineengeslagen om dit unieke evenement tot stand te brengen.

Sabi Yu Rutu neemt de bezoeker langs een curieuze zoektocht naar identiteit, stamboomonderzoek en de rol die kunst kan vervullen in de beleving van onze geschiedenis.

“Voor veel mensen is geschiedenis iets abstracts uit de boeken. Via Sabi Yu Rutu verlagen wij de drempel. We laten bezoekers zien hoe je je eigen stamboom kan onderzoeken, we hebben culturele optredens, kunstenaars en kunstwerken die laten zien hoe je historie en identiteit tot uiting kan brengen”, aldus mede-organisator Dana Saxon van Ancestors unKnown.

Gastspreker op het openingssymposium Ank de Vogel-Muntslag, zal verslag uitbrengen van haar zevenjarige zoektocht naar de Afrikaanse stamvader van de Surinaamse familie Muntslag, Avantuur Windhorst. De vierjarige Avantuur werd in de 1774 ontvoerd van de West-Afrikaanse kust en verscheept naar Suriname. Vorig jaar verwerkte de Ghanese kunstenaar Jeremiah het verhaal van de ontvoerde Afrikaan Avantuur en zijn nakomelingen in een kunstwerk voor een expositie van het Stedelijk Museum projectbureau. Een deel van het werk van de kunstenaar zal ook op de expositie te zien zijn.

Naast historische kunstwerken uit het archief van de EBGS, NAKS en de Surinaamse Nationale Commissie Herdenking 150 jaar Keti Koti, zijn ook werken van Surinaamse moderne kunstenaars, Miguel Keerveld, Ken Doorson en Shaundel Horton te bezichtigen. Verder zullen jongeren van de organisatie NAKS en de EBGS resultaten uit hun persoonlijk stamboomonderzoek presenteren. Ancestors Unknown heeft de afgelopen maanden met de jongeren samengewerkt om hun eigen familiegeschiedenis op kunstzinnige wijze in kaart te brengen.

Who.Am.I is een internationaal platform van kunstenaars, onderzoekers, schrijvers en journalisten uit Nederland, Suriname, de Verenigde Staten, Engeland, Ghana en Tanzania. Het platform heeft als doel, discussies over historische thema’s toegankelijker te maken voor het bredere publiek.

Sabi Yu Rutu Kunstexpositie en Symposium Tentoonstelling
Datum: 27 juni – 3 juli 2013
Locatie: EBGS Centrum
Adres: Johannes Raillard laan 1-3 / hoek Dr. Sophie Redmondstraat, Paramaribo
Email: sabiyurutu2013@gmail.com

8 gedachtes over “Sabi Yu Rutu Kunstexpo & Symposium 27 juni t/m 1 juli, Paramaribo

  1. Pingback: eme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s