1 Juli 1963 – Suriname vier ereburgers rijker ter ere van 100 jaar Keti-Koti

Op 1 juli 1963 stond Suriname stil bij de herdenking van 100 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Effectief werd de slavernij pas 10 jaar later afgeschaft.. Maar in het kader van deze dag werden vier van de oudste Surinaamse bewoners tot ereburgers benoemd.

Allen waren in 1963 reeds de 100 jaar gepasseerd en hadden de slavernij, maar ook de afschaffing aan den levende lijven ondervonden, hetzij als spelend kind. De nieuwe ereburgers waren: Adolfina Zorg (100 jr), Floortje Balinge geboren Blufpand (100 jr), Paulina (Polina) Mattes geboren Berenos (105 jr) en de Indiaanse Piepie (107 jr) uit Corneliskondre.

Paulina Mattes geboren Berenos ontvangt op haar 100e verjaardag de felicitaties van gouverneur van Tilburg

Paulina Mattes geboren Berenos ontvangt op haar 100e verjaardag de felicitaties van gouverneur van Tilburg. Bron: Amigoe di Curaçao 03-10-1958, dageditie

Paulina Berenos is als slavin geboren op 25 September 1858 en vermoedelijk onder de naam Helena van Kallen terug te vinden in de emancipatieregisters van plantage Wolffs Capoerica, welke eigendom was van de gebroeders Reijns. Paulina is 4 jaar na de emancipatiedag in Suriname overleden op 109 jarige leeftijd. Zij was het grootste gedeelte van haar leven, de weduwe van de heer Hugo Nicolaas Maximiliaan Mattes, in leven belastingambtenaar (‘kommies der belastingen’). De heer Mattes overleed op 16 Oktober 1905 op 57 jarige. Zij waren gehuwd in 1888 in district Beneden Para en hadden samen drie kinderen.

De ereburgers kregen uit handen van de toenmalige president Johan Adolf Pengel en zijn vrouw een feestpakket. Nu zult u zich misschien afvragen wat er in het pakket zat? Onderstaande dankbetuiging van kroongetuige mevrouw Balinge geboren Blufpand geeft u een indruk van de inhoud.

Dankbetuiging ereburgeres 100jr Emancipatie Floortje Balinge-Blufpand

Dankbetuiging van ereburgeres Floortje Balinge-Blufpand. Bron: Nieuws- en advertentieblad Suriname, 02-07-1963, dageditie via kranten.kb.nl

Onderstaand een video van de viering van de Emancipatiedag op het Oranjeplein, gemaakt door Polygoon-Profilti en bewaard door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Op de website http://www.openbeelden.nl kunt u overigens meer Polygoon Journaalbeelden van o.a. Suriname bekijken en hergebruiken.

Een gedachte over “1 Juli 1963 – Suriname vier ereburgers rijker ter ere van 100 jaar Keti-Koti

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s