Surinamers in Nederlandse dienst

Nederlandse en Indische dienstplichtigen worden getraind in radiotelegrafie bij …Gister is in het stadsarchief van Amsterdam de website http://www.militieregisters.nl gelanceerd. Het eerste project dat onder het vrijwilligersplatform Velehanden valt. Vrijwilligers werken samen aan het doorzoekbaar maken van foto’s en documenten, zodat het voor o.a. stamboomonderzoekers makkelijker wordt informatie te vinden over hun voorouders.

In een militieregister worden Nederlandse mannen opgenomen die in aanmerking komen voor de dienstplicht, welke Napoleon in 1811 tezamen met de invoering van de Burgelijke Stand in Nederland heeft ingevoerd. Vrijwel iedere gemeente heeft zo’n dergelijk archief in de loop der eeuwen bijgehouden. Op dit moment zijn er 16 registers van diverse gemeenten, waaronder Amsterdam die aan het project meedoen. Voor ons genealogen en onderzoekers betekent dit dat na voltooiing van het project wij van achter onze computers kunnen zoeken op de namen van voorouders die in Nederland hebben gewoond en in aanmerking zijn gekomen voor de dienstplicht. Ik zeg in aanmerking zijn gekomen, omdat er ook veel mannen zijn afgewezen of vrijstelling hebben gekregen vanwege lichamelijke klachten, omdat zij enige zoon waren of omdat een ander bv. de broer de dienstplicht op zich nam. Dit laatste zie je in de registers vermeld onder “broeder dienst”.

Militieregister Julius Henri Brandon Bron: Militieregisters.nlWat maakt het militieregister zo bijzonder?
Er staat zeer waardevolle informatie in dat een voorouder of persoon die betrokken is geweest in zijn/haar leven nader beschrijft. Men krijgt inzage in een hele korte periode uit iemands leven. Als je veel geluk hebt vind je ook een signalement. In het geval van Jules Henri Brandon (*17-12-1883) weten wij nu dat hij 1.65 meter lang is geweest. Dat hij de zoon is van Julius Brandon en Anna Elisabeth Anthoinette IJda en dat hij op 11-12-1902 tot dienst is aangewezen.

Julius is twee keer overgeplaatst en op 1 December 1906 zelfs uit “de sterkte” gehaald wegens desertatie. Toen hij de tweede keer wegbleef van is hij veroordeeld tot vijf weken gevangenisstraf. In Nederland werd desertatie gezien als een strafbaar feit, waar zelfs de doodstraf op kon staan. De laatste desterteur werd in mei 1940 geëxecuteerd en was een Nederlandse sergant genaamd Chris Meijer.

Uiteindelijk is Julius op 3 Augustus 1912 voor drie jaar uitgezonden naar Nederlands Indïe in de 18e regiment infanterie.

Verder zien wij de Surinamer Henri Guillaume Brandon, geb. 20-12-1882 te Paramaribo. Henri is de zoon van Andries Gijsbertus Brandon en Margaretha Wois. Hij volgde de cadettenschool te Alkmaar, Nederland en werd op 20 December 1901 vrijgesteld van dienstplicht; hij zat immers al bij de landmacht.

Het project is gisteren dus gestart en gaat waarschijnlijk nog een aantal jaar lopen voordat het voltooid is. Nu heb je dus slechts een klein gedeelte van heel Nederland, maar nog heel wat miljoenen namen om eens in te gaan zoeken. Voor een scan zal je een kleine bijdrage moeten betalen, maar dat weegt niet op tegen het gemak en de tijdwinst die je daarvoor terug verdient. Tot en met 10 november zijn de scans gratis in te zien!

Momenteel staan er enkele honderdduizenden namen op de website. Ik ben natuurlijk weer gaan ‘dieken’ om te kijken welke personen er in Suriname geboren zijn. Momenteel zijn er 64 resultaten als je op geboorteplaats ‘Paramaribo’ zoekt en 24 als je op ‘Suriname’ / ‘Surinamen’ zoekt. Ik zie wat bekende namen. Ook zie ik een groot aantal Nederlandse slavenhouders met nadere informatie over hun ouders en beroepen.

Houdt de site dus regelmatig in de gaten, want het wordt iedere keer aangevuld. www.militieregisters.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s