Het slavenschip Leusden, Verongelukt voor de kust van Suriname, 1738

Slavenschip Leusden

Ik kwam een interessante titel van een boek tegen dat oktober as. gepubliceerd gaat worden. Het gaat over een volgepakt slavenschip (Leusden) welke voor de kust van Suriname is vergaan, waarbij 700 Afrikaanse slaven zijn omgekomen. 16 slaven hebben het overleefd.

Samenvatting:
Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het slavenschip Leusden van de West-Indische Compagnie (WIC). Van de 716 in Afrika ingescheepte gevangenen overleefden er slechts 16 de ramp. Hoewel het ongetwijfeld de grootste tragedie is uit de Nederlandse scheepvaarthistorie, is deze ramp vrijwel onbekend.
De Leusden was een van de laatste WIC-schepen die slaven vervoerden en bovendien het enige dat exclusief voor dit doel werd ingezet. Per reis transporteerde het schip gemiddeld 660 slaven – geketend en dicht op elkaar liggend – naar het Caribisch gebied. Eenmaal op zee waren slavenschepen varende gevangenissen, waar een wreed regime heerste. Met name doordat ziekten vrij spel hadden in de ongezonde atmosfeer van de scheepsruimen, overleefden veel slaven de overtocht niet. Van haar eerste reis in 1720 tot aan haar ondergang in 1738 voerde de Leusden in totaal 10 slaventochten uit, waarbij slechts 73 % van de slaven levend de overzijde bereikte.

Er is tot nog toe bijzonder weinig onderzoek gedaan naar de specifieke schepen die de transatlantische slavenhandel mogelijk maakten. Wellicht heeft de morele verontwaardiging – dan wel schaamte – over het fenomeen slavernij objectief onderzoek altijd in de weg gestaan. Leo Balai ontdekte echter diverse tot nog toe onbekende bronnen, waarin over het feitelijke reilen en zeilen aan boord van slavenschepen wordt verhaald.

Bio auteur: Leo Balai (Paramaribo, 1946) was na zijn juridische opleiding zowel als zelfstandig ondernemer als in dienstverband werkzaam op verschillende gebieden. Momenteel verzorgt hij diverse vaardigheidstrainingen.

Boekdetails:
Isbn – 978.90.5730.729.4
Specificaties – 334 pagina’s
17 x 24 cm, genaaid gebrocheerd, geïllustreerd in zwart-wit
Prijs – € 34,50

Een gedachte over “Het slavenschip Leusden, Verongelukt voor de kust van Suriname, 1738

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s