Nieuwe Surinaamse kranten toegevoegd aan KB krantendatabase

Zojuist is bekend geworden dat de historische krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek (kranten.kb.nl) iets is uitgebreid met enkele Surinaamse kranten. Van de in totaal 34 geselecteerde kranten was sinds de livegang van de database alleen het Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad van Suriname min of meer de enige krant van eigen bodem. Deze krant is verschenen in de periode 1871-1971, waarvan de jaren 1871-1943 gedigitaliseerd zijn. Hiervan ontbreken er enkele jaargangen online.

Nu zijn toegevoegd de “Nieuwe Surinaamsche courant” / “- en Letterkundig dagblad”, in delen verschenen vanaf 1835 tot aan 1912. Hiermee komt een heleboel genealogische informatie vrij uit begin 19e eeuw wat weer een verrijking is voor genealogen, familieonderzoekers, historici, studenten en meer.

Zoek op familieberichten, advertenties, illustraties of in de gehele kranten. Personen met slaven-voorouders hebben genoeg zoekwerk te doen. In de transportakten vind je soms namen van de slaven die verkocht werden. Ook als er manumissie werd verleend kwam daar een melding van in de krant. De verkregen namen van de slaven kun je daarin terugvinden en nog veel meer.

Voorbeeld Bekendmaking Familienaam gemanumitteerden:

Ga naar www.kranten.kb.nl om te zoeken.
Zie voor meer informatie over de Surinaamse collectie http://kranten.kb.nl/about/Suriname

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s