Trobie in huize Soesman

In de “Weekelijksche Woensdaagsche Surinaamse Courant” van 1783 lezen wij een stukje waar huizelijke onenigheid aan vooraf moet zijn gegaan. De lezers van de krant konden meegenieten van een stukje waarin J.M. Soesman waarschuwt geen aankopen van zijn weggelopen “huisvrouw” op de pof aan te nemen zonder een briefje met zijn handtekening erop. Fatu!!

De exacte tekst van het stukje luidt:
” Alzoo de Huysvrouw van J.M. Soesman zich van hem geabsenteert heeft, zoo adverteert hy, dat niemand iets aan haar op zyne Naam zonder briefje van hem eygenhandig geteekend zal borgen, als zullende zulks niet betaalen.”

Dan flitst er een beeld door mijn hoofd en zie ik dit tafareel als een spannende zaterdagavond-film voorbij flitsen:

Mevrouw Soesman was een shopaholic en kwam na een marathon winkelen uitgeput thuis met een lading nieuwe strohoeden, 20 meter Osnabrucks linnen, 4 vaten met zoute haring en acht dozen rode wijn. Meneer Soesman was furieus over de shopping spree van zijn geliefde; de handel ging immers slecht, de winst bleef uit en hij was te laat met het betalen van het hoofdgeld. Alle centen moesten goed besteed en het laatste waar hij op zat te wachten was onnodige uitgaven.

Mevrouw Soesman had hier geen boodschap aan en al snel bleek het huis te klein – Trobie in huize Soesman!- de borden vlogen door de lucht en de stembanden werden maximaal benut. De slaven die in de combuis op het erf aan het werk waren genoten er stilletjes van.

Soesman was het meer dan zat en moest hier een eind aan maken, maar voordat hij er erg in had was vrouwlief met al haar spullen met de Noorderzon vertrokken. Met het koopgedrag van zijn voormalige partner en zijn afnemende beurs in gedachten belde hij uitgever Beeldsnijder Matroos en overtuigde hem ervan het land te waarschuwen voor de onbeheersbare drang tot aankopen van zijn ex op rekening van hem.  En toen werd ik wakker…

Wat er werkelijk aan vooraf is gegaan weten slechts twee mensen…

Advertenties

Een gedachte over “Trobie in huize Soesman

  1. Mijn grootmoeder was een Soesman en het is leuk dit verhaal van een voorouder tegen te komen. Een tak van de Soesmans is later naar Ned. Indie gegaan en daar stam ik van af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s