Keti Koti 01.07.2011

Na ruim 200 jaar werd op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname afgeschaft en werden de slaven bevrijd – ontdaan van hun ketens (Keti Koti). Het zou echter nog 10 jaar duren voordat zij werkelijk vrij waren. Het land verplichtte de nieuwe burgers namelijk om zich nog voor een decenium te verbinden aan het slavensysteem; de zogenoemde periode van Staatstoezicht in Suriname. Een overgangsfase waarin de slaven zelf eigenaar en locatie mochten bepalen en alle werkovereenkomsten werden vastgelegd in een livret. Zeer weinig van deze livretten zijn overgebleven, waarschijnlijk door het intensieve gebruik hiervan. Zelf heb ik er nog een mogen fotograferen, maar kan deze ironisch genoeg niet zo snel vinden..
Bij de emancipatie in 1863 kregen niet de slaven een vergoeding, maar de slaveneigenaren wegens inkomstenverlies. Per slaaf werd Fl. 300 toegekend, mits de slaaf onder de slavenmacht aanwezig was tijdens de telling en gezond. Eigenaren die vele slaven hadden en meerdere plantages kregen op deze wijze een aardige vergoeding te pakken. Zij waren er dus op gebrand alle slaven in hun bezit te houden.

De economie draaide om het plantagewezen en om deze te behouden had Nederland in voorbereiding op de afschaffing van de slavernij al gekeken naar het importeren van nieuwe arbeiders. Na enkele proeven met Chinezen en Portugezen uit Madeira kwamen tussen 1853 en 1870 er circa 2500 Chinezen als contractarbeiders naar Suriname. Aanvankelijk werden zij uit Indonesie gehaald, maar het gros kwam uit China. In de periode hierna (1870-1917) volgden ruim 34.000 Hindoestanen uit regio Uttar Pradesh en circa 33.000 Javanen uit Indonesie tussen 1890 en 1939.

Keti Koti wordt ieder jaar groots en klein gevierd in het hele land. Het meest bekende festival is het Kwakoe zomerfestival dat in Amsterdam Zuidoost gevierd wordt, maar het lijkt terrein te hebben verloren aan het Keti Koti Festival gehouden in het Oosterpark Amsterdam. Het Keti Koti festival in Amsterdam is vandaag ingeluid door Trafassi en ook andere grote artiesten als Ray Neiman, Third World en Kenny B & Benaissa gaan vandaag optreden. Helaas is Keti Koti in Rotterdam vandaag niet door gegaan wat tot grote teleurstelling heeft geleid bij velen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een gedachte over “Keti Koti 01.07.2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s