NiNsee moet in 2013 de deuren sluiten

Onderstaand een persbericht van het Ninsee:

Het ministerie van OCW beëindigt in 2013 de subsidierelatie met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Dat blijkt uit de visie op het nieuwe cultuurstelsel die staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Halbe Zijlstra op vrijdag 10 juni 2011 aan de Tweede Kamer heeft verstuurd. Op maandag 27 juni aanstaande bespreekt de staatssecretaris zijn plannen met de Tweede Kamer.

In de betreffende brief aan de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris duidelijkheid over de functies en activiteiten die vanaf 2013 in aanmerking komen voor subsidie door de rijksoverheid. Het kabinet zal de eenjarige instellingssubsidies, bedoeld voor de exploitatie van erfgoedinstellingen, in 2013 beëindigen.

De gevolgen van de voorgenomen maatregelen van de staatssecretaris zijn voor het NiNsee volstrekt onacceptabel. De maatregelen van de staatssecretaris zijn volkomen in strijd met de bedoeling van de rijksoverheid bij de oprichting van het NiNsee.

Het bestuur van het NiNsee begrijpt dat in tijden van bezuinigingen alle partijen moeten inleveren. Beëindiging van de subsidierelatie in 2013 druist echter in tegen de bedoelingen van de overheid bij de oprichting van het NiNsee. “Het verraadt volstrekte onbekendheid (en desinteresse) van de staatsecretaris met de voorgeschiedenis, de doelstellingen en de bijzondere positie van het NiNsee. Beëindiging van de subsidie is barbaars en tekent de staatssecretaris als een onbetrouwbare partner in het in ere houden van het Nederlands cultureel erfgoed en de gedeelde geschiedenis van alle Nederlanders”, aldus het bestuur van het NiNsee.

Het beëindigen van de subsidierelatie in 2013 doet geen recht aan de politiek-maatschappelijke en culturele context waarbinnen het NiNsee opereert. Dit steekt, daar het kabinet bij de oprichting van het NiNsee, bij monde van de toenmalige minister R. van Boxtel, zowel internationaal als nationaal, toezeggingen heeft gedaan dat het NiNsee zou uitgroeien tot een volwaardig expertisecentrum en een nationaal symbool van het Nederlandse slavernijverleden. Het NiNsee is wat dit betreft – ook in de ogen van de Raad voor Cultuur – te vergelijken met het NIOD. Wat het NIOD doet voor de verwerking van de Tweede Wereldoorlog, doet het NiNsee voor de veel langere periode van het slavernijverleden. De beëindiging van de subsidierelatie in 2013 maakt de toezeggingen van het vorige kabinet tot een loos gebaar. Bij de nazaten van tot slaaf gemaakten wekt dit onbegrip en vervreemding.

Het NiNsee zal zeker voor een deel van de exploitatie eigen middelen moeten werven maar kan zijn belangrijke functie niet vervullen zonder behoud van de subsidierelatie met het rijk. Het instituut mag niet op nonchalante wijze worden wegbezuinigd.

Een gedachte over “NiNsee moet in 2013 de deuren sluiten

 1. Sluiting dreigt voor Ninsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)

  Steun het NiNsee >>>>>> KLIK HIER EN TEKEN DE PETITIE!!!!!!

  Dikke kans dat NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) vanaf 2013 geen subsidie meer krijgt van het Ministerie OCW. Op maandag 27 juni a.s. bespreekt staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn plannen met de Tweede Kamer.

  Als zijn plannen doorgaan, is het einde verhaal voor NiNsee. Dat zou een ramp zijn, want het slavernijverleden is van ons allemaal! Zonder NiNsee zal:

  Het enige kennis instituut dat zich bezighoudt met de trans-atlantische slavernij in Nederland op houden te bestaan.
  Daardoor zullen de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden op de samenleving, nauwelijks meer nationaal en internationaal voor het voetlicht gebracht worden.
  Verder dreigt het nationale slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark, waar het NiNsee onlosmakelijk mee verbonden is, een loos gebaar te worden.
  Daardoor zal het gedeelde verleden niet meer op nationaal niveau herdacht worden. Het NiNsee is wat dit betreft ook in de ogen van de Raad voor Cultuur – te vergelijken met het NIOD. Wat het NIOD doet voor de verwerking van de Tweede Wereldoorlog, doet het NiNsee voor de veel langere periode van het slavernijverleden.
  Mede daardoor zal het Nederlandse slavernijverleden nauwelijks nog op een toegankelijke manier worden gepresenteerd, zoals nu gebeurt via publicaties, tentoonstellingen en lespaketten. Hierdoor wordt de kennis voor de nieuwe generatie Nederlanders en voor het grote publiek verzwegen.
  Met als desatreus gevolg dat de stemmen van onze voorouders geleidelijk uit ons collectief geheugen zullen verdwijnen.
  Want in het nieuwe Nederland dat dit kabinet voor ogen heeft is het Nederlandse slavernijverleden volledig uit ons geheugen gewist.
  Bij veel Caribische- en Afrikaanse Nederlanders wekt dit onbegrip en vervreemding van de Nederlandse samenleving.

  Het enige instituut dat zich bezighoudt met het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis mag niet op nonchalante wijze worden wegbezuinigd! Teken dus deze petitie om de kennis en ons immateriële erfgoed niet verloren te laten gaan.

  KLIK HIER EN TEKEN DE PETITIE!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s