Agenda: Manuscript van Surinaamse Indianen

Karina Indianen in Suriname

In de museumbibliotheek van Museum Volkenkunde zijn ruim 100 jaar oude geschriften vol geheime informatie ontdekt. In de pas opgedoken manuscripten wordt de mysterieuze geesteswereld van Surinaamse Indianen, specifiek de Kari’na Indianen, beschreven en getekend. De Surinaamse broers Penard maakten deze documenten in 1908 met behulp van medicijnmannen. Ze wilden de manuscripten uitgeven als encyclopedie, maar daar is het nooit van gekomen. De ontdekking van deze manuscripten is voor de hedendaagse Indianen van groot belang. Veel kennis over hun cultuur is in de loop van de tijd verloren gegaan.

Vanaf 12 tot en met 29 april kunnen geïnteresseerden in Museum Volkenkunde terecht om met eigen ogen het materiaal te bekijken en de medewerkers ermee aan het werk te zien.

Waar hebben we het over?
* Een ongelofelijk belangrijke ontdekking in de bibliotheek van Museum Volkenkunde: de recente ontdekking van 6500 fiches (lemma’s). Het is de inhoud van de nooit uitgegeven encyclopedie over de Indianen van Suriname. In het bijzonder de Ka’rina Indianen.
* We danken dit werk aan de broers Arthur (1880-1932) en Frederik Penard (1876-1909), geboren en getogen in Suriname.

Wat staat erop?
Stel je de encyclopedie voor met alfabetisch geordende termen. De kaartjes bevatten termen met informatie over sjamanen, rituelen, medicijnmannen. Niet voor de gewone man bedoeld. Uniek. Geheim. Schadelijk voor niet-ingewijden.

Waarom is het zo belangrijk?
* Het gaat om uiterst waardevolle informatie die ons een kijkje biedt in de geesteswereld, de wereldvisie en de kennis van Kari’na sjamanen van 100 jaar geleden.
* Ook de Surinaamse Indianen van nu kijken met grote belangstelling mee naar wat er allemaal boven water komt. We hebben veel informatie over hun voorouders ontdekt, waarvan zij ook nog niet wisten. De ontsluiting van de informatie is een samenwerkingsproject: de groep is nauw betrokken bij de verwerking van de informatie.
* Deze fiches vol informatie horen eigenlijk bij de collectie Penard (objecten van Surinaamse Indianen) die Volkenkunde al eerder in bezit kreeg en bij de schriftjes met symbolen en motieven. We hebben nu een drie-eenheid die een compleet beeld en unieke informatie oplevert.

Hoe is het ontdekt?
Bij het opruimen van de bibliotheek in verband met de verbouwing is alles door onze handen gegaan en werden de nog niet eerder geopende dozen ontdekt.

Wat weten we nog meer van de broers Penard?
Ze bestudeerden eerst de vogels van Guyana. Later verlegden ze hun interesse naar de inheemse bevolking van Suriname. En in het bijzonder naar de Kari’na Indianen. Ze waren gefascineerd door hun taal en cultuur. De gedachte dat die inheemse culturen spoedig zouden verdwijnen, vormde hun drijfveer. Ze gingen systematisch en wetenschappelijk te werk. De beide broers leden aan melaatsheid en zijn niet heel oud geworden.

Wat gaat er met het gevonden materiaal gebeuren?
* Op dit moment wordt alles ingevoerd in de computer. En bestudeerd. Vervolgens wordt met betrokkenen in Suriname besproken voor wie en hoe het materiaal het best toegankelijk gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld on-line of als boek, zoals het oorspronkelijk bedoeld was.
* Vanaf 12 tot en met 29 april kunnen geïnteresseerden in Museum Volkenkunde terecht om met eigen ogen het materiaal te bekijken en de medewerkers ermee aan het werk te zien.

Bron: Museum Volkenkunde Leiden

Een gedachte over “Agenda: Manuscript van Surinaamse Indianen

  1. GEWELDIG,FANTASTISCH.GRAAG ZOU IK EEN FOTO VAN DE SJAMAAN TUNAKAYARE WILLEN ZIEN.DANK ALVAST VOOR UW HULP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s