Nieuwe stukken openbaar – Volkstelling Suriname 1950

Archieven zijn gebonden aan openbaarheidstermijnen, dit i.v.m. o.a. de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Zo is het bij wet verboden om persoonsgegevens van mogelijk levende personen te publiceren. Hierdoor kan men, zonder toestemming en machtiging, geen geboorteakte in zien van iemand bijvoorbeeld zijn buurman of zelfs een familielid. Geboorteakten zijn 100 jaar na de geboorte openbaar, huwelijksakten 75 jaar na het huwelijk en overlijdensakten 50 jaar na het overlijden.

Ieder jaar worden er dus nieuwe stukken in het archief openbaar, een moment waar sommigen een heel jaar lang op hebben gewacht – eindelijk komt men te weten wie de ouders zijn van die en die. Het onderzoek krijgt een nieuwe impuls en zaken krijgen uitsluitsel.

In dit kader zijn er bij het Nationaal Archief in Den Haag, nieuwe stukken vrijgegeven van de Volkstelling Suriname van 1950 (toegangsnummer 2.10.19.02). Ank – een trouwe archiefspeurder mailde toe welke stukken er onder anderen op dit moment openbaar zijn geworden:

Inv. 53, geboren 1901 – 1910 (Negers van het vrouwelijke geslacht)
Inv. 54, geboren 1906 -1910 (Negers van het vrouwelijke geslacht)
Inv. 84, geboren 1906 -1910 (Kleurlingen van het mannelijke geslacht)
Inv. 115 geboren 1906 – 1910 (Kleurlingen van het vrouwleijke geslacht)
Inv. 150, geboren 1896 – 1910 (Creolen van het vrouwelijke geslacht)
Inv. 213 geboren 1906 -1910 (Europeanen van het mannelijke geslacht)
Inv. 226 geboren 1896 – 1910 (Negers van het mannelijke geslacht)
Inv. 471 geboren 1906 – 1910 en eerder (Negers van het mannelijke geslacht)

In deze inventarisstukken treft u dus de registratieformulieren aan waarop per persoon een gedetailleerde persoonsgegevens staan incl. assimilatie ouders en grootouders, eega, bij de vrouwen het aantal kinderen, inkomsten, beroep en meer. Ieder persoon werd ondervraagd. Indien de betreffende persoon afwezig was werd er vermeld wie de informatie verstrekte en waar de afwezige persoon zich bevond.

Als je niet weet wat voor landaard jouw voorouders hadden wordt het even zoeken. In het geval van creoolse voorouders, kunnen ze onder ‘Negers’ of ‘Kleurlingen’ vallen. De rangschikking van deze volkstelling heeft eveneens als die van 1921 bijna geen tot geen structuur, tafel of index, waardoor de registratieformulieren blad voor blad doorgenomen moet worden. Neem dus geduld en doorzettingsvermogen mee als u hierin gaat speuren 🙂

Dank je Ank, voor de bijdrage!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s