Lezing: Nachrichten von SurinamLezing over Duitsers in Suriname

Suriname kwam bij de Vrede van Breda in 1667 in Nederlandse handen. Tot die tijd waren het afwisselend Fransen, Engelsen en Nederlanders die er de dienst uitmaakten. Behalve het aantrekken van voldoende arbeidskrachten (hoofdzakelijk slaven uit Afrika) was het aantrekken van voldoende Europese kolonisten een grote uitdaging.

Aan het eind van de 18e eeuw telde de kolonie zo’n 50.000 inwoners waarvan er slechts 3000 tot de blanke Europese bevolking kon worden gerekend. Van deze Europeanen was een aanzienlijk deel van Duitse komaf. Logisch dat deze Duitsers door de eeuwen heen hun stempel op Suriname hebben gedrukt. Onder hen waren er missionarissen, artsen, kooplieden, plantage-directeuren en vooral veel soldaten.

We vinden er plantages met namen als Berlijn, Halle in Saxen, Altona, Brunswijck, Hamburg, Clemensburg en Hildesheim, om er maar een paar te noemen. Veel Surinaamse familienamen zijn van Duitse orgine. Baumgartner, Bender, Heilbronn, Hering, Karg, Kuhn, Krieger, Menke, Neuss, Petzoldt, Stuger, Telting of Vogt, zijn slechts enkele willekeurige voorbeelden. Maar hoe kwamen de Duitsers in Suriname terecht? En wat waren dit voor lieden? Wat bewoog hen de oversteek te maken?

Prof. Alex van Stipriaan, conservator cultuur en geschiedenis Latijns Amerika en Caribisch Gebied van het Tropenmuseum en hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zal een inleiding verzorgen.

In een driegesprek tenslotte zullen Noraly Beyer, presentator, Alex van Stipriaan en Carl Haarnack praten over de Duitse invloeden in Suriname. Noraly Beyer is redacteur en presentator van de Wereldomroep. In 2008 nam zij na 23 jaar afscheid als presentator van het NOS Journaal.

Toegang is gratis. Er is een borrel na afloop.

Aanmelden vóór 14 februari: info@genootschapnld.nl of 020-6191832 I.s.m. Tropenmuseum Amsterdam.

Donderdag 17 februari 2011, 16.30 uur
Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het adres is Mauritskade 63 Amsterdam. Telefoonnummer 020-568 8462

Carl Haarnack (1963) doet cultuur historisch promotie-onderzoek naar de geschiedenis van Duitsers in Suriname tussen 1650 en 1900. Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica een verzameling van 18e- en 19e eeuwse boeken en prenten waarin Suriname centraal staat. Daarnaast publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van Suriname. Hij is redacteur van het maandblad Parbode en tenslotte één van de auteurs van Black is Beautiful, Rubens tot Dumas (2008).

3 gedachtes over “Lezing: Nachrichten von Surinam

  1. De beste wensen voor 2011 met veel geluk..gezondheid en liefde Ik zou meer willen weten van mijn Opa’s familie Dunker.Waar hebben ze gewoond en wat voor beroep hadden ze. Er wordt gezegd dat mijn opa bakker was. Hadden zij een famlie wapen. Vgr Ronald

  2. Het hier vermelde adres is onjuist. De lezing vindt plaats in de wetenschappelijke bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het adres is Mauritskade 63 Amsterdam. Telefoonnummer 020-568 8462

  3. Hallo Denie,
    De lezing over duitsers in Suriname zou ik graag willen bijwonen, maar ik ben dan niet in het land. Hoe kom ik te weten wat er zoal verteld is? Ik heb duitse voorouders en zou daar meer over willen weten. Ga naar Suriname om archiefonderzoek te doen.
    Vriendelijke groet.
    Carla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s