Informatie uit het archief van de E.B.G.

Voor personen wiens voorouders lid waren van de Evangelische Broeder Gemeente zijn er nieuwe mogelijkheden om aan informatie te komen. Ank de Vogel tipte mij over de informatie die zij had vergaard uit het archief van de EBGS met hulp van broeder Hammen. De heer Hammen, werkzaam bij de EBGS is tegen betaling bereid onderzoek te doen in o.a. doopregisters van de EBG op zoek naar informatie over uw voorouders. Dit is een prachtige kans om meer te weten te komen. Wie waren de peters en meters, wie is de moeder, wanneer is er gedoopt, staat er overige belangrijke informatie in de kanttekening, etc? Essentiele vragen die wellicht beantwoord kunnen worden.

De herhutters hadden veel aanhang onder de slavenbevolking, dus als uw voorouders slaven waren is de kans groot dat zijn in het archief van de EBG te voorschijn komen. In de loop der 20e eeuw kreeg de EBG ook aanhang van de Hindostaanse en Javaanse bevolking.

Persoonlijk moet ik dhr. Hammen nog benaderen, maar heb enkele jaren geleden wel info gekregen van professor Lamur, archiefbewaarder van de EBGS, uit het doopregister. Informatie die ik op geen andere manier had kunnen krijgen. Ik ben dus erg blij met de nieuwe mogelijkheid. In het Utrechtsarchief zijn er wel kopieen bewaard gebleven van enkele registers van het EBGS, deze heb ik in een ver verleden wel ingezien, maar zijn nu helaas slechts voor wetenschappelijk onderzoek te raadplegen.

Onderstaand treft u de contactgegevens aan van dhr. Muntslag van de EBGS, stuurt u zoveel mogelijk informatie over de gezochte persoon of personen toe, dit vergroot de kans informatie te vinden over uw voorouder.

T.a.v: dhr. E. Muntslag (Archiefmanager EBGS)
E-mail: ebgsarchief@sr.net
Tel. 597-473614
Burenstraat 17-19, Paramaribo

Update: in november 2010 is broeder Hammen helaas heen gegaan. U kunt uw verzoek om informatie richten aan broeder Muntslag via ebgsarchief@sr.net.

Zorg dat u uw ervaringen hier deelt, zodat anderen kunnen leren!

11 gedachtes over “Informatie uit het archief van de E.B.G.

 1. Zijn er, voor zover bekend, geen plannen op stapel en/of fondsen beschikbaar om deze belangrijke archieven te behoeden voor verlies en te bewaren voor het nageslacht.

  Het is echt wel leuk dat men ze nu met tussenkomst van een tussenpersoon kan raadplegen, maar daar is niet echt een grote groep mee geholpen en zeker niet het gemeenschappelijk belang mee gediend.

 2. Dag Sonja, voor zover ik weet zijn er geen plannen om dit archief te digitaliseren. Dat zou natuurlijk wel erg gewenst zijn. Het is inderdaad geen structurele oplossing voor het grote publiek, maar zeker één waar de actieve stamboomonderzoeker mee geholpen is.

 3. ik zoek familie van mijn vriend c,everd ,zijn oma is een muntslag Erna H.
  wil graag meer weten over de fam,muntslag,wie kent Erna H Muntslag.

 4. Beste R. Joosens, de familie Muntslag is zéér groot, En vaak gaf men de naam van moeder naar dochter. Weet je ongeveer wanneer ze is geboren of overleden. Komt ze uit de districen o.a. Para, saramacca of uit de stad. De Muntslag vertakt zich van 2 zuster en 1 broer naar de hele nazaat Muntslag. We hebben een fam. Muntslag geslacht op Facebook, waar vele familieleden uit zowel Suriname, Amerika als Nederland gekoppeld zijn.

 5. Beste Ank, geb,van Erna H Muntslag is 16-12-1926 plaats saramacca,ik heb op facebook ook veel muntslag gezien,maar wil weten met wie Erna H,een dochter had Elfriede Juliana Everd Geb rond1940, dus de opa van R,C,Everd,en hoop zo ook meer te weten te komen over R,C Everd zijn vader.

 6. Het EBG archief is om de een of andere reden een moeizaam neembare horde, met of zonder geld. Twee jaren lang 2009 en 2010 ook in overleg met hammen, geprobeerd. Niets gelukt.

 7. Gmiddag kan iemand me iets meer vertellen over de afkomst van Fam Bottenbley? Mijn oma heette Florine Esseline Bottenbley (getrouwd Kalaykhan), zojuist kunnen traceren dat haar vader met grote waarschijnlijkheid Egbert Joost Bottenbley was. Hoe heette zijn echtgenote, dus de moeder van mijn oma? Ik begreep dat zij door een tante is opgevoed, omdat haar ouders omkwamen in ‘de oorlog’ en zij dus bij haar tante terecht kon. Van vaders of van moeders kant? Hoe zijn zij om het leven gekomen? Waar waren de kinderen, waarvan ik begrijp 7 stuks op dat moment? Wie kan mij helpen wat meer te weten te komen over de geschiedenis van deze fam en dus van mijn roots? Mvrgr, F.E. Homan-Sloot.

 8. Beste Mw. Hofman-Sloot, mocht u nog op zoek zijn naar informatie over de fam. Bottenbley met veel genoegen kan ik het volgende vertellen; Egbert Joost Bottenbley was gehuwd met Rose Douglas dochter van ene mr.Douglas en mw.Adams.
  Zij hadden inderdaad 7 kinderen: Antoinette, Joost, Hilda, Leo, Jacques, Florine, Alma, wat ik over hun overlijden weet is dat Egbert J.Bottenbley in 1913 overleden is en zijn weduwe 5 jaar later in 1918. over de omstandigheden van hun overleden heb ik geen informatie. wel kan ik u een paar suggesties geven waar er wat meer informatie te vinden is over onze familiegeschiedenis.
  VSPG Bottenbley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s