Nieuwe videos toegevoegd

Onder het kopje ‘Videos over Suriname’ (boven in het menu) treft u nieuw toegevoegde video’s aan.

Boston Band

Eén van de nieuwe filmpjes gaat o.a. in op de inzet van de, uit Jamaica afkomstige, slaaf Boston Band die in de 18e eeuw de vrede tussen de regering en de marrons bewerkstelligde middels door hem geschreven brieven. Iets wat uniek was voor een voormalige slaaf in die periode. Historicus Frank Dragtenstein schreef een boek over dit unicum genaamd ‘De brieven van Boston Band’. Een documentaire van Mike Ho-Sam-Sooi en Hennah Renfurm.

Johan Adolf Pengel
De opkomst van de legendarische Surinaamse premier Jopi Pengel. Johan Adolf Pengel, in de volksmond Jopi genoemd, was van eenvoudige komaf. Hij wist het twee keer tot premier van Suriname te brengen. Twintig jaar lang wist hij grote invloed uit te oefenen op het politieke wel en wee van het land. Hij was, volgens het volk, de eerste zwarte man die opkwam voor zwarte mensen. Hij inde de huren voor de eigenaar van het perceel van Land van Dijk, een beroemde wijk in Paramarib. Hij nam het wel op voor de arme bewoners toen de eigenaar exorbitante huurverhogingen doorvoerde. Pengel kon bij de bewoners niet meer stuk. Zijn populariteit groeide.  En dat was nog voor de oprichting van zijn eigen politieke partij. Een tweeluik van Ivette Forster.

Johan Ferrier
Begin 2010 overleed Johan Ferrier: hij was de laatste gouverneur van Suriname en de eerste president van de republiek Suriname die na de onafhankelijkheid ontstond in 1975. Vijf jaar later – in 1980 – werd hij door een staatsgreep gedwongen om zijn geliefde land te verlaten. Hij stierf op 100-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oegstgeest. In het een tweeluik genaamd ‘100 jaar Ferrier’ behandelt programmamaakster Astrid Serkei 100 jaar Surinaamse  geschiedenis aan de hand van Ferrier’s leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s