Digitaal media-archief naar Suriname

Beeld en Geluid uit Hilversum, het grootste audiovisuele archief van Nederland, gaat samenwerken met het Surinaams Nationaal Archief. Met geld van de Nederlandse ambassade in Paramaribo gaat Beeld en Geluid mensen in Suriname opleiden en adviseren.

Directeur Jan Muller van Beeld en Geluid is druk bezig de afspraken op papier te zetten. Het materiaal uit Hilversum zal geleidelijk ook in Paramaribo digitaal beschikbaar komen. Bij de opening van het Nationaal Archief is daarmee een begin gemaakt. “Het is heel divers”, zegt Muller, “Beelden vanaf de jaren ’20 tot delen uit de film Faya Lobi. We beschikken over honderden uren materiaal.”

Infrastructuur
Digitaal materiaal is gemakkelijk over te brengen naar het archief in Suriname als daar de infrastructuur aanwezig is. “Die moet worden aangelegd en er moet mee gewerkt kunnen worden.” Het materiaal dat aan Suriname wordt aangeboden bestaat voor een groot deel uit journaals en documentaires.

Projectleider Irmgard Noordhoek wil vooral onderzoek mogelijk maken. Als het buiten het gebouw van het Nationaal Archief gebruikt moet worden, zal er naar de rechten gekeken moeten worden. Die afspraken moeten nog worden vastgelegd.

[Bron: RNW

Een gedachte over “Digitaal media-archief naar Suriname

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s