Surinaamse kranten online, het is bijna zover

Mi no mang wakti moro langa!
Ik kan niet langer wachten!

Een geweldig initiatief, een gigantische bron van waardevolle informatie en een hoop (leuk) werk te doen.
Vandaag wordt de overeenkomst getekend door de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief Suriname in Paramaribo om 34 Surinaamse krantentitels te digitaliseren. Bijna 1 jaar geleden werd de selectieprocedure gestart om het digitaliseringsproces te starten en vandaag wordt het officieel.

28 mei as. gaat de nieuwe website van de KB online waarbij de lancering één miljoen krantenpagina’s volledig doorzoekbaar en te downloaden zullen zijn. De Surinaamse titels zullen waarschijnlijk in de loop van eind 2010 online te raadplegen zijn. De selectie te digitaliseren Surinaamse kranten bestaat uit 34 krantentitels uit de periode 1774-1995 . Hiervan zijn elf titels voor een belangrijk deel en één (Vrije Stem) in zijn geheel, alleen als unieke exemplaren in het Nationaal Archief in Suriname aanwezig. Het Surinaams Museum in Paramaribo heeft enkele achttiende-eeuwse kranten in bezit. Van deze kranten zijn (voor zover bekend) elders geen exemplaren bewaard gebleven. De unieke uitgaven worden in Suriname gescand en als digitaal bestand geleverd aan de KB. Omgekeerd gaat het op dezelfde manier. De KB scant wat in Nederland beschikbaar is en stuurt het NAS het digitale materiaal. KB, nationale bibliotheek van Nederland.

De nieuwe krantendatabase zal zeer veel informatie bevatten. Denk aan familieberichten, rouwadvertenties, transportakten, manumissieverzoeken, etc. Tevens zullen de kranten een oplossing bieden om aan verloren informatie te komen, die de verbrande of beschadigde archieven niet meer kunnen bieden.

Zie voor meer informatie over historische Surinaamse krantentitels http://www.surinaamsepers.net/index.php.
Zie voor meer informatie over het Koloniale kranten project van de KB http://www.kb.nl/hrd/digi/ddd/suriname.html

Gerelateerde berichten:
Staten Generaal digitaal !!
‘Surinaamse couranten’ online

Een gedachte over “Surinaamse kranten online, het is bijna zover

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s