Staten Generaal digitaal !!

Geweldige informatie van de Staten Generaal is vrijgekomen in de vorm van een online database. De database is te vinden op http://www.statengeneraaldigitaal.nl. Ik ben al uren zoet geweest met deze stukken.

Dit is één van de vele digitaliseringsprojecten waar de Koninklijke Bibliotheek mee is. In 2004 zijn zij in samenwerking met de Tweede Kamer begonnen aan het verfilmen en digitaliseren van ca. 2.500.000 pagina’s. Het project loopt nu ten einde waarmee er uiteindelijk stukken van het parlement uit de periode 1814-1995 online te raadplegen zijn.

Voor nu zijn de parlementaire stukken uit de periode 1900 – 1995 in te zien. Denkt u hierbij aan Kamerverslagen (dit zijn de vergaderverslagen van de Eerste en Tweede Kamer), Kamerstukken (dit zijn de bijlagen van de vergaderverslagen) en de Kamervragen (dit zijn de aanhangsels waarin de beantwoorde Kamervragen staan).

Er is heel veel informatie over de koloniale periode te vinden. Zo heb ik veel gegevens gevonden over West-Indische ambtenaren, maar ook zeer interessante data over de bevolkingregistratie en bevolkingsaantallen verdeeld per district. Uiteraard een bron aan informatie over de slavernij (emancipatie en Staat van Toezicht) en aanvoer van immigranten.

Zeer interessant heb ik bevonden, de stukken over verzoeken van naturalisatie en de toewijzing ervan. Hier komen zeer veel namen in voor van (nog levende!) Surinamers die na Srefidensi Nederlander zijn geworden.

Ik zou zeggen neemt u een kijkje het is zeker de moeite waard.

Advertenties

Een gedachte over “Staten Generaal digitaal !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s