Bijeenkomsten Sarnami Huis

Hoe is het met de Hindustaanse (par)ajá, (par)áji, (par) dádi, (par) dádá, (par)náná en (par)náni vergaan vanaf de dag dat ze vrij waren van het contract? Wie gingen er terug en wie bleven in Suriname? Wat is er gebeurd met de mensen die besloten om te blijven? Welke obstakels kwamen ze tegen in hun nieuw leven en hoe zijn ze hiermee omgegaan. Hoe woonden ze? Hoe hebben ze een bestaan opgebouwd? Wat voor werk deden ze? Hoe was het leven in de landbouw? Hoe hebben ze hun kinderen opgevoed? Wat deden ze op het gebied van religie, kunst en cultuur?

Wat hebben uw voorouders u hierover verteld? Welke verhalen zijn bij u bekend?

Wilt u meedoen aan de discussie over het einde van het contract, kom dan naar de derde bijeenkomst in de serie Herinneringen uit de Immigratietijd.
Vraag uw vader of grootvader naar een of meer verhalen uit die tijd, schrijf ze op of neem het op.

Deze bijzondere bijeenkomsten vinden iedere zondag plaats van november tot en met begin december.

Het Sarnámi Instituut organiseert i.s.m. Amrit Consultancy een serie bijeenkomsten in november en december, in het kader van de orale geschiedenis met als titel

Herinneringen uit de Immigratietijd

Al enkele duizenden jaren waren mensen ongeletterd. Dit geldt nog altijd voor de meerderheid van de inwoners in India. De eerste generatie Hindoestanen in Suriname, de contractarbeiders, waren eveneens overwegend analfabeet. De tweede generatie en daarna hebben steeds meer scholing genoten.

Ook de Hindoestanen hebben zich door de eeuwen heen voorstellingen gemaakt van hun samenleving, de bovennatuurlijke krachten, hun koningen, helden en hun geschiedenis. Een deel van deze voorstellingen werd uitgedrukt in de vorm van volksverhalen, die van generatie op generatie werden doorgegeven. Vroeger was de mondelinge overlevering de belangrijkste communicatievorm. Onder de tweede generatie Surinaamse Hindoestanen waren er boeiende verhalenvertellers. Deze verhalen hadden zij van hun ouders geleerd. Ook vele vrouwen zijn op dit terrein verdienstelijk geweest.

In de volksverhalen speelden meestal vorsten een belangrijke rol. Alle verhalen hadden een morele ondertoon.
Onze belangstelling gaat ook uit naar de verhalen na de contracttijd. Verhalen die u of uw adji, dada, náná of náani aan ons wil vertellen.  De verhalen die in Suriname werden verteld, zijn niet of nauwelijks vastgelegd. Met het uitsterven van de tweede en de derde generatie Hindoestanen zullen deze verhalen niet meer worden doorgegeven. Cultuurverlies? Ja zeker. Het zou cultuur – historisch waardevol zijn om zoveel mogelijk van deze verhalen vast te leggen.

Wij hebben de onderwerpen die we willen behandelen geordend.

De bijeenkomsten worden georganiseerd op de volgende dagen:

15 november Brouwersgracht 2, Den Haag. Aanvang 14.00
Het einde van het contract

Hoe was de situatie van onze voorouders in de eerste jaren na de beëindiging van het contract Welke obstakels kwamen ze tegen in hun nieuw leven en hoe zijn ze hiermee omgegaan Wat hebben uw voorouders u hierover verteld? Welke verhalen zijn bij u bekend?

29 november , Brouwersgracht 2 in Den Haag. Aanvang 14.00
De opstand van Marienburg in 1902

De opstand van Marienburg in 1902 was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van contractarbeid in Suriname. In deze bijeenkomst worden de bronnen behandeld van deze geschiedenis van de opstand. Komt u zelf uit Marienburg en heeft u verhalen gehoord over de opstand van familie en vrienden, breng dan uw verhaal mee.

6 december 2009, Brouwersgracht 2, Den Haag. Aanvang 14.00
Terug naar Uttar Pradesh

Van ruim 34.000 immigranten keerde eenderde terug. Sommigen zijn opnieuw geëmigreerd vanuit India naar Suriname. Wie kent in zijn -haar familie mensen die teruggekeerd zijn en misschien nog contact hebben onderhouden met Suriname. Welke verhalen zitten achter deze zoektochten.

Voor info kijk op http://www.sarnamihuis.nl of http://www.amcon.nl

Sarnamihuis
Brouwersgracht 2, Den Haag.

Aanvang 14.00. Entree 2 euro. Gaarne aanmelden bij info@sarnamihuis.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s