!Debat S. Hira en Prof. Dr. Gert Oostindie

Decolonizing the Mind

Een debat over wetenschap en tempo doeloe in de Surinamistiek

Op 30 juni 2009 presenteerde Sandew Hira een paper op de internationale conferentie getiteld Trajectories of Emancipation die georganiseerd werd door the Center for Global Studies and Humanities (CGSH, Duke University), Institute for Postcolonial and Transcultural Studies (INPUTS, University of Bremen), en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis (NiNSee).

In de paper getiteld Decolonizing the mind – A criqitue of the Dutch Tempo Dulu ideology beargumenteert Hira dat geschiedschrijvers – Rudolf van Lier, Pieter Emmer, Gert Oostindie en John Jansen van Galen – een ideologische in plaats van een wetenschappelijke benadering hebben van het kolonialisme.
Deze benadering staat haaks op de criteria die gesteld moeten worden aan de onderbouwing van wetenschappelijke stellingen. Ze is gericht op het rechtvaardigen van een periode die thans als een dieptepunt van de menselijke beschaving wordt beschouwd.

Prof.dr. Gert Oostindie heeft naar aanleiding van deze stelling opgeroepen tot een openbaar debat over de geschiedschrijving over de slavernij in Suriname.

Vereniging Ons Suriname zal dit debat organiseren op zondag 25 oktober 2009.

Het debat zal geleid worden door Dr. Maria van Enckevort, ex-lector aande University of the West Indies (UWI), St.Maarten.

SPREKERS
Historicus en econoom Sandew Hira heeft verschillende studies over de geschiedenis van Suriname gepubliceerd. Hij is de samensteller van de 30-delige Encyclopedie van de Koloniale geschiedenis van Suriname 1848-1954 die vanaf november 2010 zal verschijnen.

Prof. Dr. Gert Oostindie publiceert regelmatig over Suriname en het Carïbisch gebied. Hij is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Leiden en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden.

De paper van Sandew Hira is te downloaden op www.amcon.nl

Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam
T: 020 – 693 50 57
E: info@veronsur.org
Zondag 25 Oktober 2009

Aanvang: 15.00 uur

Toegang: vrij

AANMELDEN VOORAF VERPLICHT

Te bereiken met openbaar vervoer:
– tram 14 (stopt voor de deur)
– bus 22 vanaf A’dam Centraal Station
– tram 10 vanaf metrohalte Weesperplein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s