Foto’s uit Suriname en Curacao

Het Rijksmuseum heeft naar aanleiding van de in bruikleen verkregen oudste foto in Suriname (anno 1846) een expositie van haar koloniaal fotomateriaal.

Maria Louise de Hart (geb. 1826) en Johannes Ellis (geb. 1812)

Maria Louise de Hart (geb. 1826) en Johannes Ellis (geb. 1812)

In de periode 18 augustus 2009 t/m 5 oktober 2009 is niet alleen de oude foto van het echtpaar Ellis – de Hart van dichtbij te bekijken ook ander materiaal uit Suriname en Curacao.

Enkele thema’s van de expositie zijn het plantageleven rond 1910, en de bauxietwinning in Suriname en Curacao tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tarief bedraagt € 11, –
http://www.rijksmuseum.nl

Advertenties

7 gedachtes over “Foto’s uit Suriname en Curacao

 1. Maria Louise de hart was de zuster van mijn over-over grootmoeder Helena Elisa de Hart. Ik zoek graag meer info over de familie de hart, Mozes Meijer de hart, hun vader end hun moeder Carolina van de hart.
  Hartelijk bedankt.

  Marie-Chantal

 2. Stamtafel van Mozes Meyer de Hart is in mijn bezit. Mijn echtgenote is een van de nazatan van Mozes Meyer en zijn vrouw Cornelia Petronella ,eerst zijn concubine en in 1840 getrouwd.,toen hadden zij al 10 kinderen. Cornelia P. was de eerste vrije slavin in Suriname. Neem gerust kontakt op voor meer info.

 3. Dag Tim, bedankt voor de reactie op het bericht van Marie Chantal, ik hoop dat ze contact opneemt en zo meer komt te weten over haar afkomst. Zelf ben ik ook wel benieuwd!

  Een kleine correctie op uw post betreffende Cornelia P. Zij was niet de eerste vrij gemaakte slavin. Vóór 1733 werden slaven reeds vrijgemaakt en anno 1733 kwam er een manumissiereglement tot stand om de rechten en plichten van de ´vrije negers´ te beperken. Mijn voormoeder Amimba was bijvoorbeeld reeds vrijgemaakt in 1776.

 4. Dag Denie,
  Bedankt voor je correctie opmijn bericht. Ik heb inmiddels mijn archief aangepast mede door het lezen van De historische database Suriname. ( Vrij in Suriname ).Indien je info zou willen ontvangen uit de stamtafel van Mozes Meyer de Hart en Carolina Petronella (van) de Hart kan je me een mailtje sturen.
  Met vriendelijke groet,
  Tim

 5. Hello Tim,
  Bedankt voor youw bericht. I hope you do not mind if I write in English, it is much easier for me. I am very much interested in any information over Mozes and Carolina. Do you know anything about Carolina’s father and mother? As I said in my first message on this website I am a descendant of Mozes’ youngest daughter Helena Elisa. I didn’t know anything about Mozes and family until recently.
  Thank you for any information you may have.

  Kind regards,

  Marie-Chantal

 6. Hallo Allemaal,
  Ik ben nazaat van Fam. Dundas. Mijn familie heeft onder M.H. de Hart
  op plantage Badenstein op de warappakreek te commewijne
  gewerkt ca 1850 en later op plantage Sardam te cottica in Suriname. Ik zou graag willen weten wie die M.H. de Hart was. Wijlend de Hart heeft ook op de plantage van de wijlen Wright gewerkt.
  Groeten
  Olrac

 7. Waarschijnlijk hebben jullie onderstaand info al. Huwelijksakte Paramaribo 18-2-1857 akte nr. 346 Willem Jacob Scipio de Kanter (geb.1833) & Johanna Charlotte de Hart, dochter van Mozes Meyer de Hart & Cornelia Petronella van de Hart. Dit huwelijk is op 09-11-1866 akte nr. 8 in Tiel ontbonden wegens overspel van Johanna Charlotte de Hart. zie link akte. https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven/?mivast=37&miadt=37&miaet=54&micode=0207_2252&minr=5539320&miview=ldt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s