[Tip!] Overzicht Vrije Gekleurden en Zwarten Suriname d.d. 1811

Een geweldig nieuw document (al zeg ik het zelf).
Een overzicht van de vrije gekleurde en zwarte bevolking van Suriname in het jaar 1811. Eerder kon u al een overzicht van blanke inwoners van Suriname in het jaar 1811 via mijn site raadplegen, nu dan het 2e deel uit de volkstelling van Suriname 1811.

Uit het overzicht is op te merken dat 3075 vrije gekleurden en zwarten in totaal 2599 slaven bezaten.

Nader onderzoek (in de registratie van de volkstelling zelf) wijst uit dat in sommige gevallen eigenaar en slaaf een nauwe familierelatie hadden.

Zo had de vrije gekleurde Theodora Corelia Heijde 1 negerslavin genaamd Princes. Nader onderzoek wijst uit dat Princes haar moeder bleek te zijn.

Het beeld is te schetsen dat de vrije dochter eerder was vrijgelaten of vrijgekocht en haar moeder feitelijk als haar slavin had aangenomen / aangekocht.

Een ander interessant gegeven is dat er een naam opduikt van een vrije Chinese arbeider genaamd Toyke  Fokke Apauw (zie 1150 in de overzicht). Hij was visser, woonde op zichzelf en had geen slaven. Zijn aanwezigheid is erg interessant gezien dit vér voor de eerste stroom Chinese contractarbeiders naar Suriname (1853) was.

Op sommige registratiekaarten staan er meerdere hoofdbewoners bekend. Ook hier is het interessant te zien hoe manumissies hun effect hebben gehad op de naamgeving van de vrije gekleurden en zwarten in familie- of gezinsverband. Op folionr. 1318 is Jannie van Beeldschnijder (Free black) samen te vinden met Johan Beeldschnijder en familie (Free Coloured).

Een mooie bron voor genealogen, historici, onderzoekers, studenten en schrijvers. De daadwerkelijke volkstelling geeft meer informatie weer. Dus neemt  zeker een kijkje. Het is niet mijn ambitie om die gegevens ook te digitaliseren, maar ben bereid deze voor opdrachtgevers op freelance basis te doen.

U kunt hier het overzicht van de Overzicht Vrije Gekleurden en Zwarten Suriname d.d. 1811 bekijken.

Veel leesplezier!

6 gedachtes over “[Tip!] Overzicht Vrije Gekleurden en Zwarten Suriname d.d. 1811

 1. Ik ben al lange tijd bezig met genealogie in Suriname. Deze site vond ik na een tip van een medewerker van het NA.
  Met veel plezier en interesse heb ik de verschenen rubrieken gelezen.
  Ik zoek nadere gegevens over de familie Weytingh (Weijtingh) (Commissaris Weytinghweg), Arrias, Noortbergh van Brandwijk. Inmiddels heb ik al veel informatie over deze families.
  vg, Marjan Weytingh

 2. Beste Denie,

  De Chinese arbeider in de volkstelling van 1811 is mijn stamvader. Toyke Apauw moet zijn Focké Apauw, andere naamsvarianten zijn Foké Apauw of Foké Toe Abauw . In OSSO van mei en november 1999 hebben William Man a Hing en Jean Jacques Vrij artikelen over deze eerste Chinees in Suriname geweid.
  Ik ben nog steeds opzoek hoe hij en wanneer in Suriname terecht is gekomen.
  Groetjes,
  Kenneth Fokké

 3. Tenzij het er echt zo staat moet Toyke Apauw zijn: Fokke Apauw. mr. Man A Hing heeft hier een of meer artikelen aan gewijd in OSO of Wi Rutu.
  nr. 1255: J.J. Eknic moet volgens mij zijn: J.J. Ekniv (Ekniv is het omgekeerde van Vinke)

 4. Lieve Denie,

  DANK JE WEL!, DANK JE WEL!, DANK JE WEL!

  Wat een geschenk! Ik (Olga Hueting en moeder van Gracia en Gerson Gorré) doe onderzoek t.b.v. onze kinderen Gracia en Gerson en overige familieleden v.d. Goréeeetjes. Het is bekend dat de familie afkomstig is van Plantage Berlijn (Commewijne) en gegevens betreft de familie vanaf 1794 zijn bekend. Ik ben echter verder/dieper aan het spitten en het lukt niet altijd om lijfelijk in de archieven te spitten en dus zijn alle gedigitaliseerde gegevens een geweldig cadeau!. Niet alleen voor mij en de Goréeetjes maar voor alle andere onderzoekers. Ik ben van mening dat alle gegevens het slavernij verleden en de geschiedenis van Suriname in het algemeen gedigitaliseerd zouden moeten worden zodat de sociaal-culturele- historische data voor Surinamers toegankelijk wordt en het plaatje van de roots duidelijker wordt. Zodra ik een en ander definiet kan kortsluiten voor wat betreft hetgeen ik nog meer te weten kom betreft de geschiedenis van de Goréetjes zal ik je dit zeker laten weten. Wellicht kan je hiermee anderen nog van dienst zijn. Nogmaals: ik vind het geweldig wat je doet!

 5. Lieve Rosinda,

  DANK JE WEL!, DANK JE WEL!, DANK JE WEL!

  Wat een geschenk! Ik (Olga Hueting en moeder van Gracia en Gerson Gorré) doe onderzoek t.b.v. onze kinderen Gracia en Gerson en overige familieleden v.d. Goréeeetjes. Het is bekend dat de familie afkomstig is van Plantage Berlijn (Commewijne) en gegevens betreft de familie vanaf 1794 zijn bekend. Ik ben echter verder/dieper aan het spitten en het lukt niet altijd om lijfelijk in de archieven te spitten en dus zijn alle gedigitaliseerde gegevens een geweldig cadeau!. Niet alleen voor mij en de Goréeetjes maar voor alle andere onderzoekers. Ik ben van mening dat alle gegevens het slavernij verleden en de geschiedenis van Suriname in het algemeen gedigitaliseerd zouden moeten worden zodat de sociaal-culturele- historische data voor Surinamers toegankelijk wordt en het plaatje van de roots duidelijker wordt. Zodra ik een en ander definiet kan kortsluiten voor wat betreft hetgeen ik nog meer te weten kom betreft de geschiedenis van de Goréetjes zal ik je dit zeker laten weten. Wellicht kan je hiermee anderen nog van dienst zijn. Nogmaals: ik vind het geweldig wat je doet en en ook erg geholpen met de Kasan web-site.
  Thanks, Olga Hueting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s