Foto’s plantage Rust en Werk (1885-1887)

De familie Gülcher en aanverwanten waren eigenaar van de plantage Rust en Werk (Beneden Commewijne) in Suriname. Bij het overlijden van zijn schoonmoeder (Maria Pannekoek (1751-1808), kreeg koopman Theodor Gülcher (1777-1839) katoenplantage Rust en Werk in handen.

Zijn oudste zoon Pieter Constantijn (Gülcher 1802-1881) had andere plannen met de plantage en maakte van Rust en Werk een EBG zendelingschool. Na zijn dood nam zijn neefje Jan Marie Gülcher de plantage over en doopte deze in 1889 om tot Cultuurmaatschappij Rust en Werk (suikerfabriek). Jan Marie had zijn zwagers (S. en Th. van Lierop) benoemd tot directieleden.

De NV hield in 1934 op te bestaan onder leiding van Carel Frederik Gülcher (1883-1964).

Onderstaande foto’s zijn afkomstig uit het archief van Jan Marie Gülcher te vinden in het Nationaal Archief (2.21.077-34/19).

Cornelis Gülcher, Betsy Carolina van Lierop, Jan Marie Gülcher, Dirk van Lierop ca. 1886

Cornelis Gülcher, Betsy Carolina van Lierop, Jan Marie Gülcher, Dirk van Lierop ca. 1886 voor het directeurshuis op plantage Rust en Werk

Dirk van Lierop met personeel van plantage Rust en Werk

Dirk van Lierop (uiterst rechts) met personeel van plantage Rust en Werk

Chinese contractarbeiders van de plantage Rust en Werk 1885-1887

Chinese contractarbeiders van de plantage Rust en Werk 1885-1887

27 gedachtes over “Foto’s plantage Rust en Werk (1885-1887)

 1. IK ben een kleinzoon van Geraldina van Lierop. (Gehuwd met Johann Georg Hubner)
  Geraldina van Lierop’s moeder was een Taijtelbaum.
  Ik kan me nog de naam Eva Gulcher herinneren.
  Ik ben op zoek naar volgens ene Dick Sloots mogelijke familiebanden met indiaanse en creoolse origine.

  Mvg Olav

 2. Beste Olav,

  Heel interessant – ik ben een achterkleinkind van van Lierop – mijn overgrootvader woonde toendertijd ook in Suriname – zou je mij hierover willen benaderen via mijn hotmail.

  Alvast bedankt.

  groetjes,
  Monica

 3. Beste Olav en Monica,

  Leuk te zien dat er nog bloedverwanten zijn die van van Lierop afstammen.Ik zou meer informatie willen hebben over de familie van lierop die op de plantage rust en werk woonden.

  Mvg,

  Dean

 4. Ook ik ben familie van Van Lierop en ook ik vind het interessant meer te weten te komen over de fam. van Lierop.

  Robbert

 5. geachte heer Hubner,

  eva gülcher was een nicht van mijn grootvader, en dochter van de op de foto’s staande Jan Marie Gülcher.

  Na haar overlijden in 1990 is Dick Sloos met zijn vrouw bij ons langsgeweest om een kastje dat hij geërfd had, mee te nemen naar Amerika

 6. Mijn vraag gaat niet over Van Lierop maar over Hubner. Hendrik Hubner (1859 – Utrecht 27.07.1918) was getrouwd met Georgina Frederika Vereul (1854-1929). Voorzover ik weet hadden ze 1 zoon: Johannes (1892 – 1911). Georgina Frederika Vereul was een zuster van mijn grootmoeder.
  Verwantschap ???

 7. Hallo,
  Ik ben een kleindochter van Marie Charlotte van Lierop, die getrouwd was met Evert Adolf Brunings, beheerder, en woonachtig waren op Pl.Rust en Werk.[1900-1930] Ik probeer te achterhalen wie de ouders van mijn grootouders waren . Zij hadden 4 kinderen: Nellie, Dirk Johan, Adolf , Gerhard Kharl. Mijn grootmoeder had zusters waarvan een Ada heette.De familie heeft ooit een stamboom gemaakt maar ik kan er helaas niet over beschikken

  Marlene

 8. De Stichting Surinaams Museum heeft een enkele foto’s van de van Lierop op de
  Flickr website upgeload.
  Zie link http://www.flickr.com/photos/stichtingsurinaamsmuseum/with/6128391039/

  @ Marlene,
  Mijn overgrootmoeder heette Josephine (Ada) van Lierop. Dochter van Charles Rudolph van Lierop en Anna Elisbeth Eliazer

  Onderstaand namen van haar broers en zusters.

  Constance van Lierop
  Evert van Lierop
  Gerard van Lierop
  Johan van Lierop
  Marius ( Dirk) van Lierop‎
  Octaaf van Lierop
  Selina van Lierop
  Severina van Lierop

  Dean

 9. Beste Dean,

  Hartelijk bedankt voor de reactie.

  Maar de tante Ada over wie ik het heb was nooit getrouwd geweest noch dat zij ooit kinderen had. Ze is op de hoge leeftijd van 92 jaar overleden.
  Jou bericht heeft mij plots aan het denken gezet. Nu pas dringen zaken beetjes maar goed tot me door.
  Ik was jarenlang ooit in het bezit van een stuk document van ene Betsy Gulcher , waarin zij vermeld dat wij , dus een ieder geboren uit de lijn van Grootmoeder Marie Charlotte Severina Van Lierop, wonende en werkende in Suriname tijdens de Koloniale tijd , de nakomelingen zijn van ene Mattias van Lierop uit Noord Brabant , en die zou daar een kasteel hebben gehad.
  Tijdens een vakantie in Nederland in 2010 heb ik helaas dat document in emotioneel handelen aan een familielid afgestaan,[Arnhem-Presikhaaf] denkende dat ik iets goeds had gedaan. Mijn vader Dirk Johan Brunings , vertrouwde mij voor zijn stervenin 1979 dit document toe. Het was een door Betsy Gulcher handgeschreven stuk in inkt op een gelinieerd notitieblaadje. Ik heb er nu vreselijk spijt van.
  Maar ik hoop je met deze informatie ook wat meer toelichting en uitleg te hebben gegeven.

  Met vriendelijke groeten,

  Nicht Marlene

 10. Beste Marlene,

  Ik heb de digitale historische kranten online geraadpleegd en ik zag dat er ook een Ada van Lierop was. Waarschijnlijk was het een tante van mijn overgrootmoeder en was zij naar haar vernoemd.

  Het is wel een puzzel om de familiebanden goed op papier te zetten. Ik wil weten wie naast Betsy van Lierop de broers en zusters waren van Charles van Lierop geboren uit het huwelijk S van Lierop en Bender. Tevens wil ik weten of de broer van S van Lierop ook kinderen had. Jammer dat er geen familieboekje of foto van de familie van Lierop is.

  In het verleden had ik gehoord dat de familie van Lierop in Lierop een Kasteel had.
  Ik verwees dit verhaal naar het rijk der fabelen. Zo te zien had mijn toch oudoom gelijk.

  Jammer dat jij het betreffende document had afgestaan en nu niet meer beschikbaar is voor de familie Van Lierop.

  Bedankt voor de informatie beetje bij beetje wordt alles duidelijker.

  Mvg,

  Dean

 11. Hallo Dean,

  Inderdaad is het een hele puzzel, maar als de puzzelstukjes eenmaal passen dan volgt er een hele openbaring.
  Ik hoop te mogen concluderen dat Severinus van Lierop, geboren 04 september 1828 te Bloemendaal Nederland, die getrouwd was met Johanna Gerharda Bender, geboren rond 1841, dat dit paar minstens 3 kinderen had, t.w. Betsy Carolina (1857 te Paramaribo), Charles Rodolph (geboren 01 juni 1871 te Paramaribo) en Cornelis Theodorus (geboren 29 november 1873), dit naar aanleiding van de gegevens van jouw bovengenoemde link: http://www.flickr.com/photos/stichtingsurinaamsmuseum/with/6128391039/ waaruit ik tot mijn grote verbazing zag dat Cornelis Theodorus ook een zoon was van Severinus van Lierop, de opa van mijn opa Evert van Lierop. Elders op die site is er ook een foto van de “zus van Cornelis Theodorus” en naar ik aanneem is dat niemand minder dan Betsy Carolina.
  Ook heel erg bedankt voor jouw informatie.

  Met vriendelijke groeten,

  Roy Antoine van Lierop (zoon van Guilleaume Evert van Lierop en Irene Thérèse Antoinette O’Niel)

 12. Dag allen,

  Ik heb al eens eerder een berichtje geplaatst . Zeer recentelijk heb ik de stamboom van zowel de familie Taijtelbaum als de familie van Lierop ontvangen, met de nodige verwijzingen naar geboorteaktes en overlijdensdocumenten.

  Mochten jullie vragen hebben dan hoor ik dat graag.

  Mijn oma was Gerodine Gerharda van Lierop, dochter van Constatijn Severinus van Lierop en Selina Elisabeth Taijtelbaum. Constatijn Severinus van Lierop was de zoon van Severinus van Lierop en Johanna Gerharda Bender.

  Severinus van Lierop en Johanna Gerharda Bender hadden 6 kinderen:

  Betsy Carolina van Lierop ( geh. Jan Marie Gulcher)
  Dochter van Lierop (naam onbekend) Marie Charlotte Severina van Lierop??
  Charles Rodolph van Lierop (geh. Anna Elisabeth Eliazer)
  Constatijn Severinus van Lierop (geh. Selina Elisabeth Taijtelbaum)
  Cornelis Theodorus van Lierop (geh. Heloise Gertrude Verkust)
  Zoon van Lierop (naam onbekend

  Naast de families van Lierop en Taijtelbaum heb ik ook de stamboom van de familie Hubner ( Johan Georg Hubner)

  Vriendelijke groet,

  Robbert Hubner

 13. Mijn overgrootmoeder en betovergrootmoeder hebben bij aankomst in Suriname op de plantage gewoond en gewerkt. Daar zijn ook al hun kinderen geboren waaronder mijn oma. Wat ik graag wil weten is, zijn er gegevens van de (hindoestaanse) arbeiders bewaard gebleven. Ik vraag mij namelijk af waarom mijn overgrootmoeder op zeer jonge leeftijd, kort na haar wettelijke huwelijk met mijn overgrootvader, overleden is. Mijn oma was een kind van 5 jaar oud.
  Ik ben benieuwd. Wat ook leuk is te weten, mijn oma heette namelijk Betsy. Zal zij vernoemd zijn naar de dochter van de eigenaar van de plantage?

 14. Beste Robbert,
  Mijn Oma was Marie Charlotte Severina van Lierop . Zij huwde Evert Adolph Brunings en kregen 4 kinderen samen. Mijn vader Dirk Johan Brunings werd in 1917 geboren en stierf in 1979. Zelf ben ik in 1962 uit het derde huwelijk van mijn vader geboren. Ik zou graag meer willen weten over mijn grootouders . Er is indertijd door de familie Brunings een stamboom gemaakt waarover ik zware twijfels heb en vandaar dit onderzoek.

  Vriendelijke groeten,

  Marlene Brunings

 15. LS.
  De familielijn gaat behoorlijk ver terug. Tot Abraham van Franke. Er staat geschreven dat Abraham z’n doopnaam is. Welke op ouder leeftijd is aangenomen. Zijn dochter staat eveneens geregistreerd. Aangezien over de vrouw van Abraham geen gegevens bekend zijn zou je kunnen aannemen dat zij niet in de registers voorkomt. Wat kan betekenen dat ze noch van Europese noch van creoolse origine is.

 16. Hallo

  Ik heb een vraag maar weet niet wie en of iemand die kan beantwoorden. Ik ben een van Lierop. Mijn grootvader was Theodorus van Lierop.
  In mijn moeders familie waren kinderen met blauwe ogen, blank en blond haar en blauwe ogen, blank met zwart haar. Mij werd verteld dat er familie was in Suriname. Ik weet alleen niet waar ik moet zoeken / beginnen.
  Kan iemand me hierbij helpen. Alvast bedankt

 17. Dag Elise,

  Wellicht dat ik je op weg kan helpen. Mijn overgrootvader is Constantijn Severinus van Lierop. Hij is de broer van Cornelis Theodorus van Lierop, geboren op 29-11-1873. Beide zijn zoons van Severinus van Lierop. Is Cornelis Theodorus van Lierop je grootvader? Groet Robbert

 18. Beste Dean van Lierop eb Marlene Brunings,
  Ik heb inderdaad dat briefje waarin bepaalde gegevens geschreven staan. Graag zou ik die voor jullie willen opsturen. Marlene,s adres is mij bekend, dus krijg zij die zo gauw mogelijk toegestuurd.Mijn mailadres voor Dean is;mariebrunings@live.nl.

 19. Beste familie, bloedverwanten en belangstellenden,
  graag wilde ik jullie doorverwijzen naar onderstaand internetadres waar heel uitgebreid / gedetailleerd verteld wordt over Severinus van Lierop. Voor mij was het ook een hele openbaring en ik hoop dat bij jullie, net als bij mij, de dingen heel wat duidelijker worden.

  https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-van-emden-amsterdam-suriname-breda/I2458.php

  Met vriendelijke groet,
  Roy Antoine van Lierop

 20. In de genealogie moet nog het sterfjaar van eva maria gülcher : 1990 worden opgenomen

 21. Sorry that I have to leave this in English but this is a tremendous effort from a distant cousin. Denie Thanks for all the help in getting me started on researching our common relative.

  Bedell Terry

 22. Beste mensen,
  wie kan mij helpen aan namen en andere gegevens van personen die op Rust en Werk gewoond en gewerkt hebben in de periode van +/- 1890-1910?
  Of waar kan ik deze vinden?

  Alvast mijn dank,

  Prem Dihal

 23. mijn vader dhr Charles Makhanlal is nu op een na de laatste wortel 85 jaar in augustus 2020 straks , geboren op plantage Rust en Werk ik zou graag in contact willen komen met mensen die deze familie kent en de voorouders van mijn vader ik zou het zeer op prijs stellen,.als men iets weet en het door mailt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s