Index geboorteregister Suriname 1829

De Burgerlijke Stand is in Nederland in 1811 ingevoerd, maar in Suriname pas in het jaar 1828. Vanaf 1 juli 1828 moesten alle aangifte van geboorte en overlijden van Vrije personen gedaan worden bij de Secretaris van het Hof van Politie. Daar werden de akten opgemaakt en werden de registers bij gehouden.

Onderstaand treft u de regels aan die werden gehanteerd op het Secretaris bij de geboorteaangifte en geeft u een beeld over de gegevens die op de akten te vinden zijn.

– Bij kinderen die in het echt verwekt zijn moet de vader aangifte doen van geboorte.

– Als de vader verhinderd is dan moet de aangifte door de vroedvrouw of vroedmeester worden gedaan.

– Bij kinderen die buiten het echt geboren zijn moet de vroedvrouw of vroedmeester aangifte doen van de geboorte. Als de vader zich meld voor aangifte dan wordt er een vermelding van erkenning op de geboorteakte gemaakt.

– De akte zal vermelden: geboortedag, tijdstip, huisnummer en letter waar het kind geboren is, dezelfde gegevens van de beide ouders met beroep. In geval van onwettige geboorte den naam, voornaam en beroep van de moeder.

– De aangifte van de geboorte moet binnen 3 dagen na de geboorte geschieden. Er geldt een boete van Fl.2 per verzuimde dag van aangifte.

– Als het kind is overleden voor de aangifte dan moet alsnog aangifte gedaan worden van geboorte alswel van het overlijden.

– Als het kind doodgeboren is dan wordt het niet ingeschreven in het geboorteregister, maar gelijk in het overlijdensregister.

– Aangiften van kinderen die ter vondeling zijn gelegd moeten melding maken bij den Secretaris van den Hove met aanduiding van kleren en goederen, tijdstip, plaats en omstandigheden waarin het kind is aangetroffen.

– De Secretaris van den Hove dient de aangiften van geboorte en overlijden in duplo in registers vast te leggen.
[Bron: Gouvernementsblad Suriname, 1828, No.3]

Hierbij een digitale index op het geboorteregister van 1829. Het betreft naast Paramaribo ook alle districten.

Bekijk hier de Index op het Geboorteregister van Suriname 1829

Bij wet was geregeld dat er aan het eind van ieder jaar een index gemaakt moest worden op de registers. Helaas is dat niet consequent doorgevoerd. Het interessante van de index van 1829 is dat de naam van de ouders erin vermeld staan. Hier zijn er maar weinig van.

Veel plezier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s