Persoonsgegevens levende personen online

Al eerder schreef ik over de database ‘Archiefkaarten (1936-1964) die op de website van het Gemeenteafchief Amsterdam (nu Stadsarchief genaamd) te raadplegen zijn. Volgens mijn eerdere berichtgeving betrof het personen die in deze periode uit de gemeente van Amsterdam zijn geschreven, door overlijden of verhuizing.

Nu blijkt het tot mijn verbazing dat er ook persoonsgegevens (voornamen en geboortejaar) van levende personen te zien zijn.

Van iedereen die in Amsterdam ná 1939 is overleden of de gemeente heeft verlaten is een ‘archiefkaart’ bewaard gebleven. De gemeente waarin de persoon overleed of vanuit vertrok, in dit geval Amsterdam, stuurde de persoonskaart in geval van overlijden naar het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) en het Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG) en in geval van verhuizing naar de nieuwe gemeente.

De gemeente Amsterdam heeft, vóórdat de persoonskaart verstuurd werd, een kopie achter de hand gehouden. Deze kopieen zijn in de database ‘Archiefkaarten’ (nu geheten ‘Archiefkaarten van Persoonskaarten (1936-1964) )opgeslagen. Niet alle archiefkaarten zijn openbaar; uitgesloten zijn de archiefkaarten van levende personen (waarvan wel dus voornamen en geboortejaar te zien zijn). Daarbij zijn de archiefkaarten van overleden personen wel op te vragen, alleen zijn er sommige delen van de kaart onleesbaar gemaakt.

Het vrijgeven van de familienaam in combinatie met alle voornamen en geboortejaar heeft zo haar voor- en nadelen en respectievelijk haar voor- en tegenstanders.

Voor genealogen en onderzoekers die niet precies weten wanneer een bepaald persoon (die gewoond of overleden is in A’dam) geboren is, biedt de database een uitkomst. Voor de personen die erin genoemd staan is dit eventueel ongemakkelijk. Sommige personen willen hun echte leeftijd voor zich houden en worden bij deze gelegenheid in verlegenheid gebracht.

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) staat het Stadsarchief Amsterdam (publiek orgaan en archiefinstelling) als ‘verantwoordelijke’  in haar recht en kan iemand die genoemd wordt als ‘betrokkene’ vrijwel niets er tegen inbrengen.

Artikel 16 van de WBP beschrijft het volgende:
De verwerking van persoonsgegevens betreffende iemands godsdienst of levensovertuiging, ras, politieke gezindheid, gezondheid, seksuele leven, alsmede persoonsgegevens betreffende het lidmaatschap van een vakvereniging is verboden behoudens het bepaalde in deze paragraaf. Hetzelfde geldt voor strafrechtelijke persoonsgegevens en persoonsgegevens over onrechtmatig of hinderlijk gedrag in verband met een opgelegd verbod naar aanleiding van dat gedrag.

Het vermelden van geboortejaar en voornamen van levende personen valt hier niet onder en blijkt derhalve aan derden worden verstrekt te kunnen worden.

Oordeelt u zelf.

Naslag
De archiefkaarten zijn hier te raadplegen.
De uitgebreide handleiding is hier in te zien.
De Wet Bescherming Persoonsgegevens is hier in te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s