Namenlijst te ruimen graven RKbegraafplaats

Doordat er al geruime tijd op diverse websites over geschreven werd, vond ik het niet nodig om er ook over te gaan schrijven, maar vandaag heb ik mij bedacht.

Ik heb de namenlijst van de te ruimen graven ingezien en een naam spreekt meer tot de verbeelding dan een algemeen bericht moet ik zeggen.

Misschien zijn er mensen die niet weten dat hun voorouders of verwanten daar liggen of zijn vergeten dat het alweer zolang geleden is dat hun familielid is overleden.

Voor deze mensen hoeft het niet te laat te zijn. U kunt contact opnemen met Sonja Lisse van het Heilig Verbond om grafrust voor 10 jaar te laten verlengen.

Het Heilig Verbond
Schietbaanweg 35
Tel. 00-597-472185
Email: soniesoni@yahoo.com

Voor de mensen die niet weten wat er speelt hieronder een korte update:
De Rooms Katholiek begraafplaats in Paramaribo is met ca. 30.000 graven vol. Er moet nu plaats gemaakt worden voor nieuwe graven. De graven die er langer dan 40 jaar staan worden als eerst geruimd. Nabestaanden kunnen grafrust verlengen voor SRD 2.400 per 10 jaar.

Het ruimen van graven in een groot land als Suriname brengt gevoelens te weeg.
Lees bv. de reacties op Waterkant.net of op Caribiana.

Wat vindt U ervan? Laat een reactie achter.

8 gedachtes over “Namenlijst te ruimen graven RKbegraafplaats

 1. Wij vinden het verschrikkelijk. We kommen er vandaag 28112009 toevallig achter, wat er aan de hand is. Wij komen niet echt regelmatig in Suriname, de laatste keer was in 2006. Onze vader en broer liggen op deze plek. Als wij in Sur. zijn gaan wij altijd even langs, om schoon te maken etc.
  Eeen eerde opmerking die gemaakt is, dat in een land zo groot als Suriname dit moet gebeuren. Kan er niet een andere plek worden gecreeerd voor nieuwe graven?

 2. Nou, ik vind het een zeer lage rot streek en respectloos.GRAVEN RUIMEN OF OPRUIMEN.
  Het land SURINAME is zoveel groter als Nederland met veel minder inwoners.
  Dus grond genoeg.Waarom dan sollen met overblijfselen van voorouders.
  En dan geen enkel ander degelijk alternatief bieden of gaat het enkel en alleen
  om het geld dat de nabestaanden moeten neertellen?.Suriname heeft veel meer
  bronnen van bestaan dan menig ander Europees land, waarom toch zo gevoelloos.
  Is er verder niets anders te bedenken dan graven van Surinaamse burgers te ruimen beter gezegt op te ruimen? Is het om de pot te spekken?.Zijn er geen betere inkomsten bronnen?
  Het land is groot en vruchtbaar genoeg.Suriname is een Heilig land in vergelijking tot
  andere landen waar natuur rampen tot de orde van de dag behoren.Laat dat zo blijven,
  een gelukkig land met blije mensen.Een ander alternatief voor het ruimen van de graven
  zou het cremeren van de overblijfselen van alle SURINAMERS kunnen zijn.Ook van diegenen die geruimd moeten worden, dat voorkomt dubbel werk.En een plechtige herbegravenis is op z,n plaats.
  .Een URN op naam met de as van een lang geleden overleden familielid getuigt van meer respect en is een betere optie dan met stoffelijke overschotten smijten in een onbekend massa graf,God weet waar gelegen… .
  Bij toeval kwam ik achter dat er graven geruimd zouden worden.Ik was bezig op mijn computer
  toen dat kwam oppoppen, heel raar want zo kwam ik erachter dat er een graf van een tante van mijn vader geruimd zou worden,zij was gestorven op de dag waarop ik geboren werd en mijn vader had mij vaak over haar verteld, de naam en de dag en jaar van overlijden klopte ook.Het had echt wel indruk op mij gemaakt ook.Er zijn veel meer opmerkelijke zaken,maar dat wil ik jullie onthouden.
  In een klein land als Nederland met veel groter inwoners aantal heeft men veel meer respect voor de
  oude graven van voorouders en ook wanneer het niet om de eigen voorouders gaat, het is een kwestie van respect.Nou ik hoop dat de personen die dit lezen er wat aan hebben en aan het denken zijn gezet SURINAMERS LET OP UW ZAAK.WIE KWAM OP HET IDEE VAN GRAVEN RUIMEN?.
  In een klein land als Israel worden de overleden Joden met respect behandeld.Na honderden jaren worden zij door hun overlevende geloofsgenoten met respect herbegraven. Een volk met respect voor elkaar daar neemt men de pet voor af.
  met vriendelijke groet.
  Elfie Muntslag.

 3. Ook ik was verbaasd om te vernemen over ’t ruimen van graven op de RK begraafplaats. Ik kan me helemaal vinden in ’t kommentaar van Elfie Muntslag dd. 12/02/2010.
  Er is toch betaald voor de ligplaats van de overledene ? Dezelfde lokatie wordt dus dubbel verkocht. Is dat misschien (weer) ’n katholieke ‘streek’ ??! En voor behoud van ’n graf moet je dan nog eens betalen !! Dit soort situaties zou misschien de mensen moeten laten overwegen om toch maar te kremeren.
  Deze ruiming raakt mij extra, daar ik bezig ben met mijn genealogische historie, waarbij ik ook probeer te achterhalen waar diverse voorouders begraven liggen en foto’s maak van de (opschriften van de) graven. Dat kan ik dus nu wel vergeten. Ik denk trouwens dat ik op dit gebied niet de enige ben.
  En ’t komt mij voor dat er ook nog selektief geruimd wordt. Van bepaalde mensen mogen/moeten de graven blijven bestaan. Ik dacht dat we allemaal gelijk waren …..?!
  M.v.g.,
  Paul M. Jessurun

 4. ik vind dit respectloos en erg su is groot genoeg voor alle inwoners van suriname dit is eigenlijk wel wreed we gaan terug in de tijd je bent slaaf en hebt heel veel ellende megemaakt en je komt vrij en gaat dood je lichaam krijgt eindelijk rust en dan lig je en wordt je weer deruit gegooid en alles begint van vooraf aan ……..je leven er is volgens mij leven na de dood maar dit is diep triest hier in nederland gaat het niet zo wreed aan toe met de doden die begraven liggen en 600 euro per jaar is duur waarom net als in nederland niet 250 euo baldadig mensen willen snel rijk worden volgens mij die gene die dit bedacht heeft en gaat het wel voelen en merken en zeg morgen niet o ze hebben mij bewiest

 5. Hugo, de reden waarom mensen niet in kelder graven begraven worden is dat deze vol lopen met water. Ik heb de eerste grafruiming meegemaakt. De graven van mijn vader zusters werden geruimd en ik heb de platen die mijn grootvader voor zijn dochters heeft gemaakt meegenomen.
  En geloof me, de mensen sterven een 2e dood (verdrinkingsdood)
  Bij de zandgraven is alles mooi vergaan, de keldergraven wil je echt niet zien.

  Ook ik was niet blij met de ruiming van de graven (vooral de kosten van de grafrust vind ik enorm hoog, de mensen in Suriname kunnen dit niet bekostigen en zijn vaak aangewezen op hun familie in Nederland. Maar wil er toch nog aan toevoegen, dat ook in Nederland de graven die niet worden geruimd de stoffelijke resten in een knekelput gaan.

 6. Niemand heeft ooit gezegd dat de begraafplaats zou opgeruimd worden maar zo zie je maar je laatste rustplaats is zelf bij de rk niet je laatste rustplaats de graven van de witten laten ze toch staan eeuwen moeten zwarte mensen het ontgelden zelf een graf is niet heilig daarom zal ik en wil ik niet op rk begraafplaats begraven worden er is jaren geleden een graf gekocht en betaald er is niet bij verteld dat het voor 40 jaar was we zouden naar de rechter moeten stappen om dit te verbieden want er moet geen vergelijking gemaakt worden met Nederland er is zoveel grond en dus andere graven en begraafplaatsen kunnen verwezenlijken maar het draaid alleen maar om geld en Nederland of de rk die geeft niet om de levende of de doden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s