Enquête: Slavenregisters meest interessant

De ruime meerderheid (58%) van de lezers heeft in de laatste 2 maanden via de vorige enquête aangegeven dat zij de slavenregisters interessanter vinden dan burgelijke stand gegevens (22%) en de volkstelling 1921 (20%).

Ik zal op korte termijn dan ook een post schrijven over de slavenregisters van Suriname en een voorbeeld toevoegen van hoe zo’n register eruit ziet.

De slavenregisters bevatten per plantage een slavennamenlijst met eventuele toevoeging van moedersnaam en overige informatie (indien ingevuld!). Deze informatie is over het algemeen reeds opgenomen bij de totstandkoming van de emancipatiedatabase, maar niet alles.  Zo staan er in de slavenregisters ook slaven vermeld welke zijn overleden. Hierdoor kan men een beter overzicht creeren van de slavenbevolking welke op een plantage hebben geleefd.

Hoe zat het eigenlijk met de stadslaven in Paramaribo is daar ook een centraal slavenregister van, zijn deze opgenomen in het algemeen slavenregister of stonden zij vermeld op de boedellijst per huishouden?

Wie het weet mag het zeggen!
Binnenkort hier meer over slavenregisters.

Advertenties

4 gedachtes over “Enquête: Slavenregisters meest interessant

  1. Ik wil graag weten wanneer de digitalisering vd volkstelling rond is. Ik ben ook opzoek naar gegevens van broers en zussen van mijn opa. Gegevens over mijn opa heb ik al maar wil graag weten als mijn overgroot moeder naast mijn opa meerdere kinderen heeft gehad.
    Ik wil ook graag helpen als dat mogelijk is. Ik vind het gewoon leuk om te weten hoe die mensen vroeger geleefd hebben. Zo ben ik ook historische kranten van Suriname aan het lezen. Het is heel erg interessant.BVD Joan

  2. ik wil ook meer weten over de slavenregisters. wanneer krijgen we de registers te zien. bedankt. joan

  3. Dag Joan, samen met de hulp van een aantal vrijwilligers zijn er oto’s gemaakt van meer dan 30.000 telkaarten en later omgezet naar digitaal voornamelijk door Rosinda Hok-Ahin (echt goud waard!). Helaas zijn de originele telkaarten weer teruggegaan naar Suriname, zodat in Nederland de rest van de telkaarten niet gefotografeerd kan worden. Het Nationaal Archief heeft in de tussentijd zelf wel alle telkaart uiteindelijk gedigitaliseerd en integraal beschikbaar gesteld op de computers in de studiezaal, maar het blijft bewerkelijk om door familiegegevens te zoeken.

    Nu heb ik dus data van iets minder dan 30.000 unieke telkaarten, welke ik al een hele tijd in een mooie database probeer te krijgen, die samen kan werken met de andere data die ik reeds heb en beschikbaar wil maken binnen mijn eigen website. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Stichting Surinaamse Genealogie heb ik vernomen dat er het Nationaal Archief vrijwilligers wil inzetten om de volkstelling 1921 om te zetten naar een database. Hierbij zou het dan gaan om de uiteindelijke registratieformulieren (de volledige en niet de telkaarten die een samenvatting geven van de registratieformulieren). Dit zou geweldig zijn als het doorgaat. Mede omdat ook de geboorteregisters van Paramaribo beschikbaar gesteld worden voor transcriptie. Op dit moment zijn het nog plannen en zijn er geen concrete stappen genomen, dus wij gaan het zien. In de tussentijd probeer ik een werkende en gevulde database live te krijgen waarbij al mijn bezoekers gratis de data die ik heb (en welke andere kunnen aanleveren) gecombineerd op te vragen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s