Oude beelden Marrons Suriname (1933)

Amerikaanse Mini documentaire over Marrons in Suriname (vroeger Dutch Guyana) van het jaar 1933. Mooie oude beelden.

Klik op het filmpje om af te spelen.

Bekijk hier meer video’s over Suriname

2 gedachtes over “Oude beelden Marrons Suriname (1933)

 1. Geachte leden en sympathisanten van het Comité;

  ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’,

  Inmiddels is er in Nederland een zogenoemd “Biografie” over Anton de Kom op de markt verschenen. Dit nadat de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya op 27 december 2007 op de site van ‘Amsterdam’ melding maakte, dat twee universiteitsstudenten het zelfde van plan waren te doen. S.v.p. zie bijlage:

  http://amsterdam.blog.nl/dappermarkt-
  smeltkroes/2006/04/25/surinamers_woedend_over_beeld_naakte_held

  Haastig ging men toen in Nederland als gevolg van deze melding aan de slag; “we moeten ze zo vroeg mogelijk voor zijn” was het motto.

  En alsof ‘vijfjaar’ na dato waren deze “schrijvers” onder supervisie van hun toegefelijke subsidiegever ambitieus bezig geweest, de wereld rond te reizen opzoek naar allerhande informatie over De Kom, alsof hun leven ervan af hing. Slechts om de eerder genoemde universiteitsstudenten ‘een hak te kunnen zetten’.

  En zelfs langdurig eerder “zoekgeraakte” historische documenten over Anton de Kom, verschenen plots weer aan de oppervlakte, om deze schrijvers tegemoet te komen in hun “nobele streven”. Want evenals de ontwerper van het illegaal onthuld object van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost in 2006, hadden ook deze schrijvers van 2009 merkwaardig genoeg de historische Anton de Kom nimmer gekend.

  Maar uiteindelijk kwam het toch zover en de presentatie van ‘hun’ biografie zou een feit zijn. En de “overwinning” van hun “strijd” tegen de universiteitsstudenten kon op 1 november 2009 in het typisch ‘Vereniging Ons Suriname’ gebouw beklonken worden.

  http://www.waterkant.net/suriname/2009/10/19/presentatie-biografie-
  anton-de-kom/

  Echter in hun onwetendheid en door hun houding van afgunst, hadden deze zogenoemde schrijvers het NIET in de gaten, dat zij hierdoor aan de gemeenschap het bewijs leverden, onder andere omtrent hun ‘geaardheid’. Maar bovenal omtrent de intenties welke sommige invloedrijken nog steeds opnahouden t.a.v. de historische persoon, Vrijheidsstrijder en Politiek Activist Anton de Kom. De Kom die geboren was in Suriname in 1898 en gestorven was in Nederland in 1945 tijdens De Tweede Wereldoorlog van (1940-1945), in het verzet tegen de Duitse bezettingsmacht van Adolf Hitler.

  De Surinamer Cornelis Gerard Anton de Kom stierf in een Duitsconcentratiekamp, evenals de bekende Nederlandse verzetsschrijfster Annelies Marie (Anne) Frank (1929-1945).

  exp_fresh+div-HM

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN,

  DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL

  BELAST BLIJFT”

  (Citaat van Anton de Kom uit zijn wereldberoemd boek

  “Wij Slaven van Suriname”).

  Namens het Comité:

  ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s