[tip!] Kaart plantages Suriname

In het Rijksmuseum (nog lang gesloten) in Amsterdam staat een zeer waardevolle kaart van Alexander de Lavaux waarop alle plantagekavels van Suriname d.d. -1770 getekend staan.

Alexander wie?
Alexander de Lavaux, de maker van de kaart, was van 1731 tot 1740 in Suriname als vaandrig in dienst van de Sociëteit. De Lavaux was landmeter-ingenieur. Hoewel zijn kaart geen cartografisch hoogstandje is, bevat hij toch een schat aan gegevens. Er staan 436 plantages op aangegeven. Blijkbaar voldeed de kaart goed want hij werd nog viermaal (tot n 1770) met aanvullingen uitgegeven. [bron: Rijksmuseum]

Lavaux 1770 plantages Suriname

Bekijk ook eens de diorama’s uit Suriname op de website van het Rijksmuseum.
Ga hier naar de website van het Rijksmuseum.

3 gedachtes over “[tip!] Kaart plantages Suriname

  1. Hallo Denie,

    Interessant materiaal, de manumissies tot 1800 en de Zweedse timmerlieden. Het zou ook mooi materiaal zijn om onder te brengen op de website van het Nationaal Archief en te publiceren, mogelijk bij SSG.

    Groetjes,

    Okke

  2. Leuk als je interesse hebt voor plantages in Suriname ( als beginnetje dan ! ) IK kocht op Zanderij ( een paar jaar geleden ) een plantagekaart over het RIJKE verleden van SU, waar er zo een 8 of 9 honderd op staan. Inmiddels ben ik verder gaan zoeken via oude kaarten en heb er nu zo een ruim 1200 gevonden ! ( Ongeacht of ze inmiddels verlaten zijn/ danwel niet meer bestaan ) Ik ben er nu een TOTAALkaart van aan het fabriceren !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s