Surinaamse archieven terug naar Nederland


Paramaribo –  Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken en het Internationaal Cultuurbeleid, Frans Timmermans, hebben tijdens een ontmoeting gistermorgen eerder gemaakte afspraken tussen de beide overheden over teruggave van Surinaamse archieven, herbevestigd. Het gaat in deze om archieven die in Suriname gevormd zijn en in verschillende perioden (1916, 1930 en 1975) door de toenmalige archivaris zijn overgebracht naar Nederland. Suriname ziet graag dat deze archieven bij de oplevering van het nieuw archiefgebouw, terug zijn in eigen boezem. Het gaat om 800 meter aan archieven. Tijdens het onderhoud is overeengekomen dat gewerkt zal worden aan een plan van aanpak voor teruggave van het archiefmateriaal.

Het plan zal worden voorbereid door het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nationaal Archief Nederland. Door beide zijden is aangehaald dat niet alleen gekeken moet worden naar archieven van Suriname die terugmoeten. Ook zal gekeken moeten worden naar archieven over Suriname in Nederland die deel uitmaken van het gedeeld erfgoed. Minister Hassankhan is door staatssecretaris Timmermans uitgenodigd voor een bezoek in februari 2009 aan Nederland. Daarbij zullen afrondende besprekingen plaatsvinden over de teruggave van de Surinaamse archieven en de archieven over Suriname in verschillende Nederlandse instellingen, als onderdeel van het gedeeld erfgoed. Nederland is voorstander van een gefaseerde teruggave van het archiefmateriaal aan Suriname. Het streven is om bij de oplevering van het nieuw archiefgebouw in 2009 de eerste archieven aan Suriname te overhandigen.

Voorafgaand aan het bezoek van de Nederlandse Staatssecretaris werden op ambtelijk niveau op 23 oktober gesprekken gevoerd tussen het managementteam van het NAS en de directeur van het Nationaal Archief Nederland dhr. Martin Berendse. Minister Hassankhan werd tijdens het onderhoud bijgestaan door het managementteam van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Van Nederlandse zijde waren aanwezig de ambassadeur Tanya van Gool, de directeur van het Nationaal Archief Nederland, dhr. Berendse, en functionarissen van de Nederlandse ambassade. Aan het eind van de ontmoeting wisselden de bewindslieden geschenken uit.

[Bron: Dagblad Suriname]


Plaats een reactie