En nu…laten liggen of delen?

Je hebt lopen zweten en zoeken in stoffige archieven. Weken, maanden en jaren gezocht naar informatie over jouw voorouders. Vervolgens op de computer in programma’s als Aldfaer, Gedcom of Myheritage de stamboom bewerkt, uitgeprint, rondgemaild en toen….

Na grotendeels de focus gelegd te hebben op het zoeken en ordenen van infomatie is het tijd voor de volgende stap. Nu kan je 2 dingen doen met de stamboom die je hebt gemaakt:

1) laten liggen en er zo nu en dan trots naar kijken OF
2) delen met anderen!

Mocht je voor optie 1) kiezen dan heb ik alleen als advies bewaar het bronbestand niet alleen op papier, maar ook digitaal. Denk dan aan een usbstick (gemiddeld 15 jaar houdbaar) of dvd / cd (gemiddeld 10 jaar houdbaar). Zet de data om de zoveel jaar over op een nieuwe ‘drager’ (cd, dvd, usbstick, (externe) harde schijf). Hierbij zorg je dat de data het best bewaard blijft. Toch is het mogelijk dat er tijdens het overzetten data verloren gaat. Diverse kopieen bewaren op verschillende dragers beperkt de kans op verlies.

Om verlies te verkomen heb ikzelf mijn data op diverse dragers opgeslagen (externe harde schijf als cd en usbstick).

Kies je voor optie 2) dan zijn er verschillende manieren om jouw informatie te delen. De laatste tijd zijn er verschillende netwerken gestart. Hieronder de enkele voorbeelden;

– Familieband.nl
– Geni.com
– Zooof.nl
– MyHeritage.nl
– Verwant.nl
– Familii.nl

Zelf vind ik de look and feel van Verwant.nl wel leuk, maar waar ik bij de meeste netwerken tegenaan loop is het weergeven van de stamboom. Ik wil in één oogopslag zo overzichtelijk mogelijk veel familieleden weergeven. Nu voldoen bovenstaande netwerken wel als het gaat om 3 generaties (jij, jouw ouders en grootouders) met kleine gezinnen. Maar je hebt een probleem als je ouders beide uit een gezin komen van 10 kinderen waarbij iedereen op hun beurt weer kinderen heeft.

Toch zijn er mogelijkheden! Bekijk het programmaatje KS Tableau. Heel simpel en klein, maar MET mogelijkheden. M.i. tot nu toe het best te gebruiken voor het schematisch weergeven van een aardig grote stamboom. Bekijk hier een voorbeeld

Mocht je interesse hebben om de stamboom in boekvorm te gieten dan raad ik zeker MyHeritage aan. Voor zowel het opmaken als het bewerken van de stamboom scoren zij zeer goed. Maar het aanbieden van standaard templates om de stamboom uit te geven in boekvorm is wat mij betreft echt van toegevoegde waarde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s