Tip [Database] Joodse databases

Genealogen die onderzoek doen naar Joodse voorouders kunnen terecht op de volgende website DutchJewry.org. Een geweldige bron van informatie. Gezien de Portugese (Sefardische) en de HoogDuitse (Asjkenaziche) Joden vanaf het begin bij de slavernij in Suriname betrokken waren zijn er vele Surinamers met een beetje of heel veel Joods bloed.

Op de website worden beide stromen behandeld en is er veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld dè leden Samson die vanuit Nederland hun heil in Suriname gingen zoeken. Er is te vinden uit welk nest deze personen kwamen, wie hun vader en moeder waren, hun broers en zusters en waar ze liggen begraven. De meeste op de Joodse begraafplaats Muiderberg.

Deze Hoogduitse Joden zijn deels de voorouders van een heel groot deel Samsons in Suriname.

Voor de volgende familienamen is het wellicht ook interessant om daar onderzoek te doen:
Portugese namen: de Meza, Morpurgo, de Medina, Pinto, Robles, Jessurun, Pardo, Lobo etc.
Hoogduitse namen: Samson, de Vries, Wolff, Hartog, Polak, Pool, etc.

Begin met zoeken: klik hier
Een uitleg van de Joodse maanden is wellicht handig om enkele stukken tekst te ontcijferen. Klik hier

28 gedachtes over “Tip [Database] Joodse databases

 1. hallo, ik ben op zoek naar de stamboom van Mosseh Robles de Medina en Raquel d’Anavia. Ik zou graag ook documenten willen hebben van de generaties voor Mosseh.

 2. Hallo,

  Ik ben op zoek naar de herkomst van de familie Wittenberg in Suriname.
  Ook zou ik willen weten hoe de familie aan hun “land” Wittenberg Kondre is gekomen. Was het een plantage vroeger? Is het door de overheid aan de Wittenbergs geschonken/verkocht?

  Alle informatie is welkom

  Danku !

 3. Ik zou graag willen weten welke indexen, kaarten, fiches o.d.er van de joodse begraafplaatsen in Suriname bestaan c.q. waar die zijn in te zien. Ook de tijdspanne is belangrijk.

  Met dank en groet.

  Rudie Cortissos, Amsterdam

 4. Wittenberg Kondre is een familieplantage.
  Mijn oma en haar zus (inmiddels overleden) zijn de erfgenamen.
  De plantage is nu familiebezit van kinderen en klainkinderen.

 5. Er is voorheen al een vraag gesteld over de plantage Wittenberg. Ook ik wil graag weten hoe de plantage aan de naam Wittenberg komt.
  Graag zou ik wat informatie hierover willen hebben.
  Alvast bedankt.
  Geralda Wittenberg

 6. Hoi Denie,

  Leuke website! Kleine opmerking. Pardo (onder de portugese Joden) moet volgens mij Prado zijn (van del Prado)? Of vergis ik me? (del Prado is familie van mijn oma’s kant).

  Groetjes!
  Dolores

 7. Hallo,

  Ik ben op zoek naar de stamboom van de familie Alvares in Suriname. Het waren Joden, oorspronkelijk uit Portugal die via Brazilie in Suriname zijn beland. Ik zou graag meer willen weten over de vader van mijn overgrootvader die weer vertrok uit Suriname(geen idee waarheen) en een fortuin achterliet aan zijn zoon Sjaak Alvares.
  Alvast vriendelijk bedankt,

  Nghitti Alvares, Amstelveen

 8. wittenberg is mijn familie
  en er waren 3 stukken land van 2 zijn er nog papieren
  en na een grote brand is vaN DE DERDE alles in vlammen opgegaan
  en het zijn erfstukken van de duitse fam wittenberg

 9. Graag zou ik willen weten of er nog familieleden van Justus Alvares zijn in Nederland en Suriname
  Hij was commies bij de accijnzen in Suriname. Dit zou ik graag willen weten voor mijn man, hij is
  een buitenechtelijk kind van hem en hij zou graag willen weten of er nog halfbroers en zussen in
  leven zijn en willen weten hoe het met hun gaat
  Elizabet Fer-Hougee

 10. Ik zou graag mijn overgrootmoeder die getrouwd was met Johan de Meza, haar naam Maria Chistina Geilen, waar komt ze vandaan. Deze naam komt niet vaak in Suriname voor.
  Ik heb overgrootmoeder haar Sophie Maria Benjamin mijn oma heten Gordijk haar overgrootvader was Frederic Willem Gordijk, Sophie was een indiaan horen zeggen

 11. Beste allen,

  Tav de naam Wittenberg kondre wil ik u het volgende doorgeven, namelijk:

  -de eigennaar van de plantage was dhr. Huske (Duits). Deze heer kreeg twee dochters met mijn oma haar Afo (afkomstig uit afrika). één van de dochters trouwde met dhr. Wittenberg (aantal kinderen gebaard) en de andere met een zekere heer Knel (baarde 1 dochter). Verder had mijn oma haar Afo ook andere kinderen, maar niet met dhr. Huske. Op gegven moment koos de groep ervoor om de plantage “Wittenberg kondre” te noemen. Echter zouden zij de plantage ” Gordu” moeten noemen. De familie Wittenberg heeft dus eigenlijk niets met het terein te maken. Het betreft de nazaten van dhr. Huske en niet die van dhr. Wittenberg.

 12. Ik heb vernomen dat mijn groot opa van vaders kant een Jood was genaamd Goede of de Goede. Het was begonnen door een kind te verwekken met enige mevrouw(slavin) Zebeda. Graag meer informatie hierover.

 13. Dit verhaal komt het dichts in de buurt van de waarheid…alleen nog ….

  wittenberg is mijn familie
  en er waren 3 stukken land van 2 zijn er nog papieren
  en na een grote brand is vaN DE DERDE alles in vlammen opgegaan
  en het zijn erfstukken van de duitse fam wittenberg.
  Alleen dit nog: de Duitse Familie heet Huske en geen Wittenberg….Dus de gehele familie is eingenlijk …Huske..dat oma Jeanne met Wittenberg is getrouwd …ok..

  En nu over de papieren, verbrand of niet verbrand…alle drie stukken grond behoren de familie Wittenberg/Huske toe…dus ook het Blauwe meer in Suriname behoord tot de familie …Wittenberg/Huske..

  Wil je opzoek gaan naar alle papieren…moet je beide namen gebruiken, of alleen HUSKE..

  Beste allen,
  Tav de naam Wittenberg kondre wil ik u het volgende doorgeven, namelijk:
  -de eigennaar van de plantage was dhr. Huske (Duits). Deze heer kreeg twee dochters met mijn oma haar Afo (afkomstig uit afrika). één van de dochters trouwde met dhr. Wittenberg (aantal kinderen gebaard) en de andere met een zekere heer Knel (baarde 1 dochter). Verder had mijn oma haar Afo ook andere kinderen, maar niet met dhr. Huske. Op gegven moment koos de groep ervoor om de plantage “Wittenberg kondre” te noemen. Echter zouden zij de plantage ” Gordu” moeten noemen. De familie Wittenberg heeft dus eigenlijk niets met het terein te maken. Het betreft de nazaten van dhr. Huske en niet die van dhr. Wittenberg.

 14. @Carmelita, Benjamin is zeer waarschijnlijk een vorm patroniem, waarbij de zoon de naam van zijn vader als toevoeging achter zijn naam kreeg. Zo duidde men vroeger Jacob de zoon van Benjamin aan als Jacob Benjaminzoon / Benjaminson / Benjamins / Benjamin. Het is vrijwel zeker een Aszkenazische (Hoogduitse) familienaam die wijdverbreid is.

 15. overgrootmoeder heet Sophie Benjamin getrouwd was Willem Gordijk ze had 4kinderen. mijn oma Elizabeth Bianca de Meza-Gordijk daar willen ik weten bij haar vader is

 16. Inderdaad is Wittenberg Kondre niet oorspronkelijk van wittenberg maar van Huske? Het is echter haast onmogelijk om over Joseph ,Louis Huske( de vaderm van Oma en degene die plantage in 1873 kocht)info te vinden.de naam vd plantage luid in de aktes Klein L’Esprerance maar wordt door de “oudjes” ook wel Gordu genoemd. De naam Huske. j.l komt wel voor
  Als slaaf maar het is duidelijk dat een slaaf niet al in 1873 overbn geldbedrag van 700 gulden zou kunnen beschikken om tot de aankoop van in elk geval de houtgrond. Zo als de ,plantage toen genoemd werd
  Over te gaan.overigens zijn de ouderen van mening dat hun opa van joodse afkomst. En geen slaaf was .ik ben hevig geïnterreseerd in deze. Man .mijn overgrootvader. Dus..Huske Joseph Louis……..info??.

 17. Benjamin is een Joodse naam als ik het goed heb. In het boek: Familienaam&verwantschap van geemancipeerde slaven in Suriname van prof. dr. H.E. Lamur uitgegeven bij KIT publishers staat in deel 1 op blz. LIV de naam E.Benjamin alszijnde eigenaar van priveslaven, wonende aan de Watermolenstraat L.A.157
  Als U naar het rijksarchief in Den Haag gaat komt U vast verder….met vr gr

 18. @Shirley Wittenberg

  Huske Joseph Louis geboren ±in het jaar 1856 te beneden Cottica. Hij was rooms-katholiek, ongehuwd en was niet erkend door zijn vader. Hij vestigde zich te boven Para op de tuinbouwgrond genaamd L’ Esperance 3 ook wel klein L’Esperance (Gordu) genoemd. L’esperance 1 (groot L’esperance) is sinds 1917 eigendom van het RK-Bisdom(’t is het gebied van Powakka en omgeving). Ik hoop niet dat de RK hetzelfde flikt met de inheemsen, zoals de EBG dat gedaan heeft met de Bergi nengre’s (te Berg en Dal).

  Huske Joseph Louis was landbouwer van beroep. Het land grensde aan de para rivier, ging over de Highway, langs het blauwemeer tot aan de Suriname rivier. Voor de aanleg van de highway heeft de familie dat deel van de weg verkocht aan de staat (het document met het verzoek van de staat en de handtekeningen van erfgenamen is er). Thans is de grond ± 131.75 ha of zelfs minder(delen zijn op een rare/ ondrogron wijze eigendom geworden van derden b.v het Blauwemeer gebied). L’ Esperance 3 maakt deel uit van Gran Pranasi ook wel Accaribo genoemd. Gordu is dus een van de laaste Accaribo plantages die niet verkaveld is (dus heeft nog steeds een pranasi systeem). Ook had Huske Joseph Louis een relatie met mevrouw Henriette Petronella Dap (afkomstig uit een gebied in de buurt van Santigron), waarmee hij twee dochters verwekte. (hij heeft ze erkend, waardoor zij en hun nageslacht de eigenaar zijn geworden van de grond). De ene dochter is getrouwd met Wittenberg en de andere met Knel.Tevens had Henriette Petronella Dap ook voorkinderen, die niet door Huske Joseph Louis zijn erkend. Dus a famiri bigi!

  Veder zult u geen geboorteakte van Huske Joseph Louis vinden, daar deze documenten bij de binnenlandse oorlog zijn vernietigt (alle archief stukken van benden Cottica gebied). Dat hij niet erkend is door zijn vader, kan zijn dat zijn vader zwart/ mulat was. In die tijd mochten kinderen van blanke moeders niet erkend worden door hun zwarte/ mulatten vaders; ze droegen de naam van de moeder (in de documenten staat afkorting EM wat staat voor Erkend door Moeder).

 19. Mijn overgrootmoeder heette Johanna Margaretha Deleon , is dit van oorsprong joods of een naam die vanuit de slaventijd is gekregen , ze is geboren in 1857

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s