Tip [Archief]

Zoals sommige weten was de stad Amsterdam naast de W.I.C. en de familie van Aerssen van Sommelsdijck deels eigenaar van de Societeit van Suriname die eigenaar was van Suriname.

In het gemeentearchief van Amsterdam zijn vanwege deze betrokkenheid dan ook stukken te vinden waarin nog sporen te vinden zijn van deze periode. Probeer eens op “slaven” te zoeken in de inventarisdatabase of klik hier. Bekijk de diverse inventarissen.

Er zijn ook diverse stukken te vinden van administratie- en assurantiekantoren die de belangen behartigden van plantagehandelaren. Als je goed zoekt vind je zelf stukken waarbij slaven van bepaalde plantages met naam worden genoemd.

Enkele toegangen die de moeite waard zijn op te vragen:

– Bank Insinger & Co. klik hier
– Firma Hope & Co. klik hier

Zoek ook op plantagenamen, want er zijn aardig wat stukken waarin plantages als Nieuwegrond, Nieuw Acconoribo, Zorg en Vlijt, Wederzorg, Kulenkampspruit, etc. worden beschreven.

Al deze stukken zijn te raadplegen in de studiezaal van het gemeentearchief te Amsterdam. Gelegen aan de Vijzelgracht in het voormalig gebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij.

Opmerkingen of vragen leave a note.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s